Filmski centar Crne Gore je na ovogodišnjem marketu 75. izdanja Filmskog festivala u Kanu predstavio aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Predstavnici Filmskog centra su posjetiocima crnogorskog štanda predstavili filmske projekte iz naše zemlje koji se nalaze u različitim fazama produkcije, te ukazali na potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama.

 

 

Održani su brojni sastanci sa partnerima i novim saradnicima na projektima koji se planiraju za naredni period, a predstavnici Centra su uleli učešća i na brojnim panelima, seminarima, sjednicama i industrijskim događajima za međunarodna umrežavanja.

 

 

Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra, zajedno sa saradnicima za međunarodnu saradnju i promociju, realizovala je brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje. Ovo je rezultiralo novim planovima za ovu i narednu godinu, a koji se odnose na pokretanje programa i unapređivanje postojećih oblika kooperacije sa partnerima iz Evrope i svijeta.

 

 

U svrhu promocije, Filmski centar je na marketu predstavio i dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji ukazuje na potencijale za snimanje u Crnoj Gori i “Montenegrin Cinema 2022” koji donosi pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije. Filmski centar je putem svog virtuelnog paviljona promovisao i web platformu FilmInMontenegro.me razvijenu u sklopu projekta CIRCE, finansiranog od strane programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora.

 

 

U okviru Israel Film Paviljona, 20. maja je održan i panel “Small Scale Big Films” u organizaciji Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), na kom je govorila direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović. Učesnici panela su bili i Stavroula Geronimaki (Hellenic Film Commission), Nataša Bučar (Filmski centar Slovenije), Melik Karapetyan (Armenian Cinema Center’s Film), Natalie Movshovych (Film Ukrainian Institute), Diomides Nikita (Ministarstvo obrazovanja, sporta i mladih Kipra), dok je moderator panela bio direktor Hrvtskog audiovizuelnog centra, Chris Maricich.

 

 

Međunarodni filmski festival u Kanu završava se sjutra, 28. maja 2022.

U trci za Zlatnu palmu nadmeće se 18 filmova, među kojima su poznata rediteljska imena, a predsjednik žirija je proslavljeni francuski glumac Vincent Lindon.

Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.