Filmski centar Crne Gore će se prvi put predstaviti na prestižnom American Film Marketu koje se ove godine održava virtuelno od 9. do 13. novembra u Santa Monici (Los Anđeles).

American Film Market je jedna od najznačajnijih platformi za razvoj i distribuciju filmova u Sjedninjenim Američkim Državama, koju od 1981. godine organizuje Independent Film & Television Alliance (IFTA), strukovno udruženje sa sjedištem u Los Anđelesu koje predstavlja svjetske producente i distributere nezavisnih filmova i TV programa.

Filmski centar Crne Gore će na AFM-u ove godine učestvovati u okviru Location EXPO-a, na kome će predstaviti svoj program Film in Montenegro koji promoviše Crnu Goru kao film-friendly destinaciju kroz prezentaciju filmskih lokacija i potencijala Crne Gore, kao i kroz program povraćaja dijela uloženih sredstava stranim producentima (cash rebate), kojim se dodatno stimuliše razvoj kinematografskog sektora u našoj zemlji.

Usljed pandemije izazvane novim koronavirusom, kompletan ovogodišnji program American Film Marketa biće organizovan online. Tokom petodnevnog događaja očekuje se blizu 7,000 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta.

Premijerno učešće na American Film Marketu direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić vidi kao veliku šensu za Crnu Goru da se prvi put direktno predstavi američkom filmskom sektoru u okviru Location EXPO-a, programa koji promoviše filmske lokacije producentima iz cijelog svijeta:

„Filmski centar je, u saradnji sa Ministarstvom kulture, prepoznao promociju Crne Gore kao filmske destinacije kao jedan od ključnih razvojnih puteva za kinematografski sektor u Crnoj Gori, i dosadašnji napori na tom planu su već urodili plodom. Crna Gora je od osnivanja Centra predstavljena na svim važnijim filmskim festivalima i marketima, a American Film Market, kao najvažniji filmski market na američkom kontinentu, predstavlja krunu tog rada. Privlačenje stranih ekipa da snimaju u Crnoj Gori nudi direktne benefite domaćim filmskim radnicima, a uz to ima i vrlo stimulišući efekat i na turistički sektor, pogotovo u mjesecima van tradicionalne turističke sezone. Nažalost, pandemija koronavirusa je ove godine onemogućila da direktno učestvujemo na ovom prestižnom festivalu, te smo stoga prinuđeni da crnogorske filmske potencijale predstavimo virtuelno. No, siguran sam da će uprkos tome strani producenti prepoznati potencijal koji naša zemlja nudi i da će naše učešće na American Film Marketu rezultirati velikim interesovanjem za snimanje u Crnoj Gori.“