Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, tokom jednodnevne radne posjete Beogradu, sa saradnicima je posjetila Filmski centar Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, CinePlanet rental studio i kompaniju 247 Hub.

Posjeta je sprovedena u cilju planiranja i iniciranja novih aktivnosti i projekata saradnje, koji bi djelovali na razvoj kinematografskog sektora u Crnoj Gori i Srbiji.

U Filmskom centru Srbije, crnogorske kolege je dočekao direktor Gordan Matić sa saradnicima. Na sastanku je bilo riječi o jačanju postojećih i uspostavljanju novih oblika saradnje dvije institucije. Razmotrene su mogućnosti osnaživanja kooperacije u dijelu promocije koprodukcija na međunarodnom nivou, a konkretizovani su i dalji koraci kada je u pitanju zajedničko djelovanje na nivou regiona.

Tokom jučerašnje posjete Beogradu, dogovorena je i saradnja Filmskog centra Crne Gore sa Fakultetom dramskih umetnosti, koja za cilj ima razvoj deficitarnog kadra iz oblasti filma. Predstavnici Centra sastali su se sa dekanom beogradskog FDU-a, Milošem Pavlovićem, docentom dr Sašom Sailovićem i profesorom Dinom Dolničarem. Na sastanku su razmotreni modeli saradnje i uspostavljen je plan za realizaciju programa obuka i stipendiranja zainteresovanih za profesionalno usavršavanje u oblasti kamere, montaže, snimanja i dizajna zvuka, kreativne muzičke produkcije i animacije.

 

 

Kada je u pitanju razvoj deficitarnog filmskog kadra, predstavnici Filmskog centra Crne Gore su s tim u vezi posjetili i rental studio CinePlanet, gdje su se sastali sa izvršnim direktorom Igorom Vranjkovićem. Sa Vranjkovićem je takođe bilo riječi o potencijalnim modelima obuke deficitarnih kadrova u Crnoj Gori, koji mogu imati formu praktičnog rada filmskih radnika iz Crne Gore u kompanijama poput CinePlaneta, a u kojima bi bilo moguće usavršavati se u oblasti sektora kamere, rasvjete i scenske tehnike.

 

 

Predstavnici Centra su posjetili i kompaniju za postprodukciju 247 hab, gdje ih je koordinator produkcije Nemanja Stanojević upoznao sa infrastrukturnim i tehničkim kapacitetima jedne od najbolje opremljenih kompanija za postprodukciju slike u ovom dijelu Evrope.

 

 

U narednom periodu, Filmski centar Crne Gore će, na osnovu realizovanih sastanaka konkretizovati i formalno utvrditi saradnju sa potencijalnim partnerima iz Srbije i regiona, u cilju jačanja crnogorske kinematografije.