Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, sastala se sa predstavnicima Opštine Nikšić i nikšićkih ustanova kulture. Radna posjeta organizovana je u cilju uspostavljanja saradnje u oblasti razvoja kinematografije u Nikšiću.

Sastanku su prisustvovali Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, Marko Perućica, šef kabineta predsjednika, Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, Radinko Krulanović, direktor JU Nikšićko pozorište, dr Miodrag Čizmović, direktor JU “Zahumlje”, Vesna Todorović, direktorica JU Muzeji i galerije, mr Bojana Obradović, direktorica JU Narodna biblioteka “Njegoš” i Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore.

 

 

Na sastanku je razmatrano više tema od značaja za dodatnu afirmaciju kulture Nikšića, sa posebnim osvrtom na infrastrukturni razvoj u oblasti kinematografije. Načelno je dogovoreno da se u narednom periodu digitalizuje bioskop u Nikšićkom pozorištu, kako bi ova ustanova, u okviru filmskog segmenta programskih aktivnosti, mogla ponuditi publici kvalitetna filmska ostvarenja u savremenom bioskopskom ambijentu.

 

Radnom posjetom Nikšiću otvorena je i tema valorizacije Gradske tvrđave Bedem, te se planira da ovaj lokalitet u narednoj godini bude centar brojnih kulturnih aktivnosti, naročito u ljetnjim mjesecima. Program predložen od strane Filmskog centra Crne Gore, pod radnim nazivom „Nikšićko filmsko ljeto“, ima za cilj valorizaciju tvrđave Bedem kroz korišćenje njenih kapaciteta za realizaciju filmskih programa, te otvaranje bioskopa koji bi građanima Nikšića pružio mogućnost da u ljetnjem periodu, na otvorenoj sceni, uživaju u filmskim ostvarenjima iz domaće i evropske kinematografije. Ova inicijativa oživljavanja zidina tvrđave i njihove transformacije u jedinstveno interaktivno kulturno mjesto, oslanja se na koncept kreativnih gradova koji imaju za cilj izgradnju snažne i uspješne ekonomije kreativnosti i znanja.

 

Učesnici sastanka dogovorili su naredne korake u realizaciji planiranih aktivnosti već tokom ovog mjeseca, uz partnerstvo i podršku Filmskog centra Crne Gore.