Filmski centar Crne Gore od svog osnivanja proaktivno djeluje u cilju razvoja publike i širenja filmske kulture iedukacije u Crnoj Gori, i u tom cilju je nedavno sproveo istraživanje o gledalačkim navikama kod djece i mladih u Podgorici, uzrasta od 6 do 18 godina. Istraživanje je imalo za cilj da se analiziraju i identifikuju načini na koje osnovci i srednjoškolci stiču filmsko iskustvo, šta gledaju, kako gledaju, kako biraju šta će da gledaju i gdje gledaju filmove.

 

Rezultate ovog istraživanja objavljujemo u informativnoj brošuri „Kako gledamo film“ koju možete preuzeti ovdje. Pored rezultata pomenutog istraživanja o gledalačkim navikama mladih u Crnoj Gori, u brošuri se može naći i pregled ostalih programa i aktivnosti koje Filmski centar podržava od svog osnivanja, a koje spadaju u domen filmske edukacije.

 

 

Centar je prošle godine uspješno sproveo i prvi konkurs za sufinansiranje filmova za djecu i omladinu. Film koji je po ocjeni stručnih konsultanata preporučen za sufinansiranje je „Planeta 7693“ mladog reditelja Gojka Berkuljana, dobio je priznanje i na Kids Kino Industry programu Festivala dječijeg filma u Varšavi, kao i nagradu za najbolji pitch na Balkan Film Marketu u Tirani. Cilj ovog konkursa bio je da se ohrabre mladi filmski stvaraoci da se bave i proizvodnjom filmova za najmlađe, kojih u ponudi savremene crnogorske filmske produkcije nema.

 

Izdavač brošure je Filmski centar Crne Gore, autorka istraživanja i urednica je mr Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje u Filmskom centru Crne Gore, dok je za dizajn brošure bila zadužena Ana Pajović.