Tokom Međunarodnog Festivala kratkog filma u Klermon Feranu u sklopu Industry programa predstavljen je autorski animirani projekat “Uroš” posvećen Urošu Toškoviću, reditelja Mata Uljarevića, koji realizuje DOK Produkcija uz podršku Filmskog Centra Crne Gore. Producenti na filmu su Danilo Vujačić (DOK Produkcija) i Miljan Vučelić (PROTOS FILM).

Međunarodni festival kratkog filma u Klermont Feranu jedan je od najstarijih i najznačajnijih revija kratkog filma u Evropi, sa prepoznatljivim filmskim marketom, najvećim marketom za kratki film u Evropi. Koncept filma predstavili su pred međunarodnom publikom, producentima i distributerima iz Evrope i svijeta autor Mato Uljarević i producent Miljan Vučelić.

 

Uljarević i Vučelić

 

Film je promovisan zajedno sa još dva od osam animiranih filmova iz svih krajeva Evrope razvijenih u okviru RISE AND SHINE radionice za mlade animatore koja se prvi put ove godine sprovodi kao novi program CEE ANIMATION međunarodne organizacije za razvoj animacije. U sklopu istog programa, film su tokom novembra predstavili na Animafestu u Ljubljani Mato Uljarević i Danilo Vujačić. Program RISE AND SHINE je sproveden kroz radionice iprezentacije u Zagrebu (Animafest), Ljubljani (Animateka), uz individualno mentorstvo nekih od najvažnijih svjetskihimena u animaciji kao što su Joanna Quinn, Les Mills, Pedro Rivero, i predstavljanje projekta pred međunarodnompublikom i žirijem, kao i uvezivanje sa distributerima, producentima i saradnicima iz čitave Evrope.

Tokom 2022. godine, u ranoj fazi, projekat je razvijan i kroz italijanski program ShorTS Pitching and Development Masterclass2022, koju vodi Massimiliano Nardulli. Rezultat ovih procesa je usavršen koncept međunardne promocije i plasmana projekta kroz razvijenu mrežu distribucije.

Projekat “Uroš” je zamišljen kao kratki animirani film posvećen Urošu Toškoviću, rađen u specifičnoj stop-motionanimiranoj tehnici koja podrazumjeva ručno crtanje ugljenom na papiru svakog kadra filma. Radi se o rijetkoj analognoj animatorskoj tehnici, koja će kao rezultat osim samog filma imati više desetina crteža velikog formata. Rediteljski koncept se bazira na ideji snimanja filma koji će po svom vizuelnom stilu podsjećati na likovni izraz Uroša Toškovića, sa pričom u kojoj je naglasak na konstantnom uplivu fantastičnih slika u biografski tok priče.