Crna Gora će se početkom decembra ove godine predstaviti na sajmu filmskih lokacija FOCUS koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu.

Za potrebe obilaska filmskih lokacija i pripreme prezentacije, u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, u našoj zemlji trenutno boravi 5 iskusnih britanskih skauta za lokacije i urednica portala thelocationguide.com Shona Smith, ispred The Location Guide koja je i organizator FOCUS sajma.

U posjeti Crnoj Gori su menadžeri i skauti lokacija koji su radili na najprestižnijim visokobudžetnim projektima. Među njima su Asha Sharma (menadžer za lokacije na filmovima poput: World War Z, Fury, James Bond – Spectre), David Seaton (The Dark Knight Rises, Guardians of the Galaxy, Mission Impossible: Rogue Nation, Jason Bourne), Cat Ho (Bohemian Rapsody, Yesterday), Andrew Ryland (Spiderman: Far From Home, Phantom Thread, serija: The Crown) i Matt Risebrow (radio na posljednja 2 nastavka Avengers, između ostalog).

Istaknuti filmski profesionalci koji su bili angažovani na nekim od najvećih svjetskih produkcija, ali i na projektima prestižnih autora poput Pola Tomasa Andersona i Majka Lija, obilazili su Crnu Goru prethodnih nekoliko dana. Direktor Filmskog centra, Sehad Čekić im je na sastanku predstavio podsticajne mjere, ukazao na sve benefite snimanja u našoj zemlji, predstavljeni su im planovi za dalji razvoj Crne Gore kao filmske destinacije, a upoznati su i sa publikacijom “Montenegro: Film Destination”. Skautima iz Velike Britanije predstavljen je i projekat VR Montenegro, producentske kompanije Artikulacija, koji je podržan od strane Ministarstva kulture u okviru programa “Kreativna Crna Gora”. Obilazak lokacija i prateće aktivnosti organizovane su u saradnji Filmskog centra Crne Gore, organizacije The Location Guide i Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore. Podršku je pružila i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.