Talents Sarajevo, prestižni program koji je dio cjelogodišnjeg programa obuke i razvoja vještina CineLink Industry Days i produžnica renomiranog programa Berlinale Talents, objavio je selekciju reditelja, producenata, scenarista, glumaca, direktora fotografije, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, koji su dio ovogodišnjeg izdanja programa.

Među selektovanim učesnicima su i dva imena iz Crne Gore – rediteljka i producentkinja Gana Čomagić, koja je selektovana za modul Pack&Pitch i reditelj Matija Jovanović, selektovan za modul Directors Summit.

CineLink Industry Days, koji uključuju Talents Sarajevo, Ponta Lopud i CineLink Producers’ Lab, posvećeni su razvoju vještina, znanja i mogućnosti umrežavanja mladih filmskih profesionalaca u regionu.

Nakon procesa selekcije, ovogodišnji učesnici programa Talents Sarajevo odabrani su iz 17 od 20 zemalja koje su kvalifikovane za prijavu na Talents Sarajevo. Prijave su stigle iz Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Jermenije, Mađarske, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod nazivom “Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES” će odabranim učesnicima pružiti pristup cjelovitom spektru radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija tokom Sarajevo Film Festivala. Program je podijeljen na osam modula, pri čemu svaki modul vode renomirani međunarodni stručnjaci iz filmske industrije: Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack&Pitch, Script Station i Talent Press. Pored sesija i mogućnosti umrežavanja, platforma služi kako bi učesnike upoznala s radom etabliranih filmskih profesionalaca, istakla trenutne trendove i probleme u industriji i olakšala povezivanje u međunarodnoj filmskoj zajednici. Talents Sarajevo, program koji je inicijalno pokrenut 2006. godine u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i inicijativom Berlinale Talents, postao je glavno regionalno središte za mlade filmske profesionalce. Talents Sarajevo je integralni dio Talents International mreže, koja uključuje slične inicijative u Tokiju, Bejrutu, Guadalajari, Durbanu, Buenos Airesu i Rio de Janeiru.Ta

29. izdanje Sarajevo Film Festivala biće održano od 11. do 18. avgusta 2023. godine.