Film “Grudi” u režiji Marije Perović dio je takmičarskog programa ovogodišnjeg, 18. izdanja Tirana International Film Festivala, koji se održava od 19. do 25. septembra 2020. godine.

Tirana International Film Festival jedan je od najznačajnijih filmskih festivala u Albaniji, ali i Balkanu, koji se organizuje od 2003. godine.

“Grudi” će biti prikazane uz još osam dugometražnih igranih filmova autora iz različitih zemalja svijeta, koji se takmiče za nagradu u ovoj kategoriji.

 

 

Film je nastao po predlošku serije “Grudi” i predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcijskih kompanija iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander Film, Mitropa, Visionary Thinking, kao i uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra.

Scenario je napisala Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović. Producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović. Uloge tumače Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Bruna Bebić…

 

 

Film “Grudi” imao je svjetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festivalu. Dobio je Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju, kao i “Veliku povelja Leotara” na 8. Festivalu u Trebinju. Prikazan je u bioskopima širom Crne Gore i Srbije, kao i na Filmskom festivalu u Kotbusu, na Balkan New Film Festivalu u Stokholmu, na Avantura film festivalu u Bihaću – festivalu mediteranskog i evropskog filma, Pula Film Festivalu. Takođe, “Grudi” će se takmičiti za nagradu ŽUTİ KİŠOBRAN na ovogodišnjem šestom izdanju Balkan Panorama Film Festivala u Izmiru.