Na 67. Pulskom filmskom festivalu, koji se održava od 18. do 26. jula u Puli, biće prikazan crnogorski film „Grudi“ u režiji Marije Perović.

Film “Grudi”, koji će biti prikazan u Istarskom narodnom kazalištu, nastao je po predlošku istoimene serije i predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcijskih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander film, Mitropa, Visionary Thinking, kao i podršku Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. Scenario je napisala Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović. Producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić.

 

 

Pored filma “Grudi”, biće prikazana i crnogorska manjinska koprodukcija „Sin“, igrani film u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Slovenije. Crnogorski koproducent je Veliša Popović (Cut-Up), a u filmu uloge tumače i mladi crnogorski glumci Lidija Kordić i Lazar Dragojević. Film “Sin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na prvom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u 2017. godini.

U programu Hrvatski film biće prikazani filmovi: „Mater“ u režiji Jure Pavlovića, „Glas“ Ognjena Sviličića, „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Milana Trenca, „Ideš? Idem!“ u režiji Ljube Zdjelarevića i „Tereza37“ Danila Šerbedžije.

Program manjinske produkcije u Areni nastaviće filmovi „Otac“ Srdana Golubovića i „Bosonogi car“ Petera Brosensa, dok će u Istarskom narodnom kazalištu, pored crnogorskih filmova, biti prikazani i filmovi „Ne zaboravi disati“ Martina Turka, „Korporacija“ Mateja Nahtigala, „Svi protiv svih“ Andreja Košaka, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Ja sam Frenk“ Metoda Peveca i „Agina kuća“ Lendite Zeqiraj.

U Areni će se, osim filmova iz takmičarskog programa, prikazati i dio filmova iz programa Kratka Pula. Takođe, na Pulskom filmskom festivalu će biti prikazana i četiri dokumentarna filma, od kojih tri svjetske premijere: „Vergarola – Mine na plaži“ Arsena Oremovića, „Galeb“ Ivana Živkovića Žike i „Berge Istra“ Dražena Majića, kao i „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ u režiji Višnje Starešine.

Cjelokupni program 67. izdanja Pulskog filmskog festivala možete pronaći ovdje.