Film “Grudi” u režiji Marije Perović takmičiće se za Zlatnu arenu na 67. Pulskom filmskom festivalu, koji se održava od 29. avgusta do 4. septembra 2020. godine.

“Grudi” će biti prikazane večeras, u Istarskom narodnom kazalištu. Projekciji filma prisustvovaće rediteljka Marija Perović, glumica Bruna Bebić, producentkinja Sanja Šamanović (Mitropa) i dizajner Krsto Jaram.

I prethodni film Marije Perović, “Gledaj me”, bio je u konkurenciji Pulskog filmskog festivala.

Za Zlatne arene – za najbolji film, režiju, scenario i glumačke nagrade u Hrvatskom programu takmičiće se 16 filmova, od kojih pet u programu hrvatskog filma i 11 u programu manjinskih koprodukcija, saopštili su iz Pula Film Festivala.

Pulski filmski festival najstariji je hrvatski filmski festival, koji se od 1954. jednom godišnje održava u pulskoj Areni. Bio je najvažniji nacionalni filmski festival u SFR Jugoslaviji.

Film je nastao po predlošku serije “Grudi” i predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcijskih kompanija iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander Film, Mitropa, Visionary Thinking, kao i uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra.

 

 

Scenario je napisala Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović. Producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović. Uloge tumače Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Bruna Bebić…

Film GRUDI imao je svjetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festivalu. Dobio je Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju, kao i “Veliku povelja Leotara” na 8. Festivalu u Trebinju. Prikazan je u bioskopima širom Crne Gore i Srbije, kao i na Filmskom festivalu u Kotbusu, na Balkan New Film Festivalu u Stokholmu, na Avantura film festivalu u Bihaću – festivalu mediteranskog i evropskog filma. Takođe, “Grudi” će se takmičiti za nagradu ŽUTİ KİŠOBRAN na ovogodišnjem šestom izdanju Balkan Panorama Film Festivala u Izmiru.