Dugometražni dokumentarni film „Imala sam 10 godina“, autora Velibora Čovića, biće prikazan na dva međunarodna festivala u maju i junu ove godine.

Internacionalni Filmmaker Festival uvrstio je ovo ostvarenje u zvanični program koji će se održati od 21. do 24. maja u Njujorku. Na konkurs ovog festivala stiglo je 890 autorskih radova iz 43 zemlje, pa je selekcijom Čovićevog filma u osam takmičarskih dokumentaraca već iskazano svojevrsno priznanje. „Vrijednost filma „Imala sam 10 godina” je u tome što u ratnoj ostavštini pronalazi primjere univerzalnih ljudskih vrijednosti“, ističe se u obrazloženju njujorškog festivala.

Dokumentarnu priču, satkanu od sjećanja na izbjegličke dane, kada je 1999. godine preko 100 hiljada građana Kosova utočište pronašlo u Crnoj Gori, u svoj festivalski program uvrstio je i South East Europe Film Festival sa sjedištem u Parizu. Ovaj festival održaće se u online formi od 2. do 7. juna, sa istovremenim prikazivanjem u Parizu, Berlinu i Vašingtonu.

Producent filma „Imala sam 10 godina“ je kompanija “A Production” iz Podgorice, a realizovan uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Fonda za manjinska prava.