Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film“ održaće se online od 8. do 13. decembra 2020. godine.

Filmski kamp počeće uvodnim panelom na temu “Invaliditet na filmu”. na kome će učestvovati Marina Vujačić, direktorica UMHCG, Milesa Milinković, direktorica Filmskog festivala Uhvati film Novi Sad, Gojko Berkuljan, reditelj, Sara Stijović, rediteljka i Teodora Kipa, dramaturškinja.

Kroz segment “Friends film experience”, polaznicima će svoja iskustva iz svijeta filma približiti Ieva Ubele, producentkinja iz Letonije, Kiril Karakash, reditelj i producent iz Sjeverne Makedonije i Sead Šabotić, reditelj iz Crne Gore.

Narednih dana uslijediće filmske radionice na kojima će polaznici/e učiti o scenariju, snimanju, produkciji, režiji, montaži i postprodukciji kratkih filmova, a kao finalni proizvod imaće svoj kratki igrani ili dokumentarni film.

Filmovi u kampu će se realizovati pametnim telefonima i za temu će imati invaliditet. Radionice će voditi Sara Stijović i Teodora Kipa.

Filmski kamp je profesionalni program koji pomaže osobama sa invaliditetom učenju filmske produkcije, razvoju filmskog projekta i ovladavanju vještina za pozicije koje im mogu pomoći pri zapošljavanju u filmskoj i medijskoj industriji. S druge strane, to je program koji učenicama i učenicima srednjoškolske dobi pomaže da razumiju invalidititet i predstavljanje lica sa invaliditetom na filmu i u medijima.

Program podstiče komunikaciju, samopouzdanje i saradnju kroz digitalno filmsko stvaranje i umrežavanje sa profesionalcima iz svijeta kinematografije.

Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na Konkursu za sufinansiranje projekata komplementarnih djelatnosti.

Projekat realizuje Live production doo u saradnji sa NVU Art 365, uz podršku Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), KIC-a “Budo Tomović”, kompanija Mtel i Venkon Technix.

Projekat je dio regionalne mreže “Filmski festival – Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.