Jedan od mentora program MIDPOINT Intensive Montenegro Christian Routh izuzetno zadovoljan radom i zalaganjem crnogorskih autora

Trening program MIDPOINT Intensive Montenegro, namijenen filmskim profesionalcima iz Crne Gore, koji razvijaju projekte dugometražnih igranih filmova, održan je krajem prethodne godine, a jedan od predavača bio je i jedan od najboljih evropskih skript supervizora Christian Routh.

Tokom boravka u Podgorici, od 21. do 24. novembra Christian Routh je imao priliku da obučava i sarađuje sa četiri crnogorska tima, kao i da poboljša njihove projekte –  „TRANSFER“ (rediteljka Gana Čomagić, scenarista Rade Vukčević producent i Ivan Čojbašić), „ MATURA“ (reditelj Nikola Vukčević i producent Milorad Radenović), „JAGLIKA“ (reditelj Andrija Mugoša, scenarista Armin Behrem i producentkinja Iva Kasalica),  te „SKARABEJ“ (reditelj Mladen Vujačić, scenaristkinja Hajdana Baletić i producent Nemanja Popović).

Routh je, kako je objasnio, izuzetno zadovoljan načinom rada i napretkom koji su ostvarili crnogorski timovi tokom radionica.

-Bilo je zadovoljstvo raditi sa sva četiri projektna tima. Svi su oni strastveni i posvećeni filmski stvaraoci i verujem da smo napravili značajan napredak u svim njihovim scenarijima – objasnio je Routh.

Jedna od najboljih stvari kod crnogorskih autora jeste što u projekte ulaze entuzijastično, te punog srca, što je jedan od preduslova za uspjeh ostvarenja na kojima rade.

-Najbolji aspekt sa moje tačke gledišta je to što svi oni rade na filmskim projektima u koje lično vjeruju, umjesto da vještački stvaraju nešto za šta misle da bi moglo dobiti podršku, ali u šta nisu emotivno involvirani – ocijenio je on.

Izraz i glas naših autora, smatra on, i te kako je originalan i slobodan, što nije slučaj i sa nekim od razvijenijih evropskih kinematografija.

-Teško je generalizovati i upoređivati evropsku filmsku scenu, jer neke zemlje nameću stroge nacionalističke kriterijume za vrste filmova koji se podržavaju, što guši kreativnost i originalnost. Srećom, ja to uopšte ne vidim ovjde, i srećan sam što mogu da primijetim da Filmski centar Crne Gore nudi podršku za širok spektar tema i žanrova, uključujući komediju, što je odlična stvar i strategija – objasnio je Routh.

Projekti poput MIDPOINT Intensive Montenegro izuzetno su važni za filmske stvaraoce – kako za mlađe, tako i afirmisane.

-To je od vitalnog značaja! Šema je formirana tako se brine i može da pomogne različitim autorima – od novih do afirmisanih filmskih stvaralaca. Na tako nevjerovatno konkurentnom tržištu, ove radionice predstavljaju priliku da se maksimizira kritički i komercijalni potencijal projekata, posebno u cilju njegovanja međunarodnih perspektiva, bez ugrožavanja kulturno specifičnog sadržaja – naglasio je Routh.

Christian Routh je jedan od najcjenjenijih evropskih skript supervizora i filmskih konsultanata. Dok je bio jedan od šefova studija razvojne šeme SCRIPTEAST u Poljskoj, koju je podržala Kreativna Evropa, za vrijeme njegovog boravka tamo, odnosno 15 godina, snimljeno je 50 igranih filmova. Tokom 2022. predavao je na radionicama scenarista u SAD, Meksiku, Holandiji, Sloveniji, Grčkoj, Engleskoj, Irskoj i Španiji. Redovno sarađuje sa nacionalnim finansijskim agencijama u Istočnoj Evropi. Autor je knjiga, a bio je i na čelu selekcionog tima MEDIA Programme’s European Script Fund and EMDA. Podsjetimo, program MIDPOINT Intensive Montenegro je kreiran u saradnji MIDPOINT Instituta iz Češke, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Creative Europe MEDIA Deskom Crne Gore.

Više informacija o uspješnoj realizaciji projekta, te utiscima polaznika možete pronaći  na linku https://fccg.me/uspjesno-zavrseno-jos-jedno-izdanje-programa-midpoint-intensive-montenegro/