×

Crnogorski film “Ječam žela”, reditelja Andrije Mugoše, u produkciji KA productions, prikazan je u takmičarskoj selekciji 9. Bašta Festa (Bajina Bašta, Srbija).

Film “Ječam žela” je u prethodnom periodu podržan od strane Filmskog centra Crne Gore. Za takmičarski program Bašta Festa odabran je od 700 pristiglih filmova, zajedno sa 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja.

U četiri dana festivala koji traje do 3. jula, publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije. Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film „Zlatna imaginacija“, za najbolju mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dvije specijalne nagrade. Osim toga, dodijeljuje se i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“.

 

 

U okviru ovogodišnjeg izdanja Bašta Festa, radionicom Bašta Pitch otvara se i prvi program u sklopu BALKAN SHORT FILM NETWORK-a. Radionica se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, a u žiriju je i crnogorska producentkinja Drita Llolla, ispred Seanema Film Festivala, koja je ujedno i mentorka na radionici Bašta Pitch, uz reditelja Raška Miljkovića, producenta Milana Stojanovića i Jakova Poposkog ispred Drim Short Film Festivala.

Među selektovanim projektima za ovu radionicu, našao se i crnogorski projekat „Normalan svijet“ rediteljke Ane Ćulum i producentkinje Anje Kečalović.

Tokom Bašta Pitch-a, kroz rad sa mentorima, učesnici će steći potrebne vještine za kreiranje i sprovođenje prezentacije projekta. Tim koji bude imao najbolju prezentaciju dobiće novčanu nagradu od 1000€ za početak rada na svom ostvarenju.

Nakon Bašta Pitch-a, program BALKAN SHORT FILM NETWORK-a nastaviće se na radionicama u sklopu šestog Drim Shorta (6 – 9. avgust 2022.) i trećeg Seanema Film Festivala (8 – 11. septembar 2022.).

 

 

Glavni žiri 9. izdanja Bašta Film Festivala sastoji se od tri člana i to: Marte Bjelice, glumice iz Srbije, Dušana Kasalice, reditelja iz Crne Gore i Lane Matić, producentkinje i selektorke i producentkinje Zagreb Film Festivala iz Hrvatske. Na trećem Bašta festu uspostavljena je i regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodjeljuje uz podršku rentala Cineplanet. Žiri za ovu nagradu biće Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije.

 

FCCG Konkursi

Konkursi koje raspisuje Filmski centar Crne Gore namijenjeni su sufinansiranju proizvodnje kinematografskih djela u različitim kategorijama. Opširnije

Interreg IPA CBC

Unaprijeđivanje saradnje relevantnih ključnih aktera sa odnosnih područja u pravcu realizacije inovativnih kulturnih i kreativnih proizvoda. Opširnije

Montenegrin Cinema 2024

Ova publikacija prikazuje pregled trenutne filmske produkcije u Crnoj Gori
Preuzmi brošuru

Kontaktirajte nas

Bulevar Džordža Vašingtona 98, Podgorica
+382 (0)20 675 238
info@fccg.me