Crnogorska manjinska koprodukcija „Sisterhood“ („Sestra“) makedonske rediteljke Dine Dume osvojila je specijalno priznanje žirija na nedavno završenom 55. filmskom festivalu u Karlovim Varima. Film je nastao u koprodukciji Sjeverne Makedonije (List Production), Crne Gore (Videa Production) i Kosova (Added Value Films), a podržan je od strane Filmske agencije Sjeverne Makedonije, Filmskog centra Crne Gore i Kosovskog filmskog centra, kao i od strane SEE Cinema Network.

 

Film je producirala Marija Dimitrova, scenaristi su Dina Duma i Martin Ivanov, a crnogorska koproducentkinja je Biljana Vušović.

 

„Sestra“ je prikazana u takmičarskoj selekciji East of the West, gdje je premijeru imao i debitantski dugometražni film Ivana Bakrača „Poslije zime“. Kristalni globus za najbolji film osvojio je „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, koprodukcija Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije.

 

Foto: KVIFF

 

U sklopu pratećeg programa festivala, organizovana je i radionica MIDPOINT Feature Launch 2021, namijenjena timovima (producent, reditelj, scenarista) iz srednje i istočne Evrope, sa prvim ili drugim dugometražnim igranim filmom reditelja koji se prijavljuje. Ovogodišnjoj radionici prisustvovao crnogorski reditelj Bojan Stijović. Za ovogodišnje izdanje Midpointa selektovana su dva crnogorska projekta, oba podržana od strane Filmskog centra Crne Gore – „Braća“, reditelja Bojana Stijovića, scenariste Stefana Boškovića i producenta Veliše Popovića, kao i projekat „Bez rikverca“, reditelja Branislava Milatovića, scenariste Mila Masoničića i producenta Miljana Vučelića.