Otvoren je poziv za prijave na radionicu dokumentarnog filmaAtelje Varan, koja će biti održana od 22. novembra 2021. do 29. januara 2022. godine u Domu omladine u Beogradu.

 

Tokom trajanja ove intenzivne radionice, 10 učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

 

Poziv se odnosi na sve zainteresovane koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentarnog filma i koji žele da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju. Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno. Radni jezici radionice su: engleski, francuski i lokalni, a poznavanje engleskog jezika je obavezno.

 

Kandidati mogu imati između 18 i 35, a da su državljani Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Albanije.

 

Broj učesnika koji će biti izabrani je 10, a sve troškove radionice pokrivaju partneri projekta.

 

Rok za podnošenje prijava je 29. avgust 2021. godine. Detaljnije o prijavi možete pronaći ovdje.

 

Ovu radionicu dokumentarnog filma organizuju Atelje Varan i Dom omladine Beograda, a projekat su podržali Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, l’Institut français et la Ville de Paris, Cinneret production, French CNC, Label Paris Europe. Partner projekta je i Filmski centar Crne Gore.