Projekat „Kontraadmiral“ crnogorskog reditelja Mladena Ivanovića nagrađen je „Beldocs“ nagradom na drugom izdanju industrijskog foruma Al Jazeera Documentary koji je održan u Sarejevu od 9. do 11. septembra. Nagrada podrazumijeva poziv za predstavljanje projekta „Kontraadmiral“ na Festivalu dokumentarnog filma Beldocs koji će se održati u Beogradu naredne godine.

 

Mladen Ivanović

 

Tokom tri dana trajanja foruma u Sarajevu, Ivanović je imao priliku da svoj projekat o kontraadmiralu JNA Krstu Đuroviću, koji je stradao 1991. zbog odbijanja da garantira Dubrovnik, predstavi brojnim donosiocima odluka iz regiona i svijeta koji su se okupili na forumu, uključujući predstavnike brojnih svjetskih televizija, ali i najznačajnijih festivala dokumentarnog filma. „Kontraadmiral“ je ranije podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i od strane Hrvatskog audiovizuelnog centra, a nastaje u produkciji kompanije Artikulacija Film iz Podgorice i hrvatske kompanije Restart.

 

Filmski centar Crne Gore je, kao jedan od ovogodišnjih partnera industrijskog foruma Al Jazeera Documentary, dodijelio nagradu Film Centre of Montenegro Balkan Star Award u iznosu od 5,000 eura projektu „Još jedan film o ratu, ocu i domu“ reditelja Damira Markovine i producentkinje Tamare Babun. Film, koji nastaje u produkciji kompanije Wolfgang & Dolly iz Zagreba, donosi intimnu priču otuđenog sina koji, trideset godina po završetku rata, pokušava pomoći ocu da prevlada vlastitu ratnu traumu i prihvati povratak u grad koji ih je prognao u egzil. Burna porodična istorija međusobnih svađa, različitih životnih i političkih stavova stoje na putu njihovog konačnog pomirenja i prihvatanja.

 

Kadar iz filma „Još jedan film o ratu, ocu i domu“

 

Nagradu „Balkan Star“ je uručio Marko Eraković, savjetnik za međunarodnu saradnju i promociju, koji je prisustvao forumu kao predstavnik Filmskog centra Crne Gore.