I raskošna i škrta, i surova i blagodarna, fascinantna priroda ove zemlje oduvijek je budila ushićenje i inspiraciju.

” U trenutku rađanja naše planete, najljepši susret zemlje i mora dogodio se na Crnogorskom primorju” ,izjavio je poznati engleski pjesnik Džordž Gordon Bajron. Taj trenutak susreta kopna i mora stvorio je mnoge male uvale i veliki Bokokotorski zaliv, skrivene divlje plažice i trinaest kilometara dugu, ljekovitu, Veliku plažu.

Nad primorjem se nadvija bijela i siva pustoš krečnjačkog predjela. “Kameno more” je, ipak, samo jedan segment u raskošnom mozaiku.

U srednjoj regiji nalaze se plodne ravnice, Zetska i Bjelopavlićka, Skadarsko jezero – veliki ptičji raj. Zatim, splet planinskih vijenaca, visokih preko 2.000 metara. Osim vrhova, krase ih šume, prostrani pašnjaci, četrdeset jezera, silovite i čiste rijeke, duboki i tajanstveni kanjoni. Svjetovi ljepote su i pod vodom i pod zemljom kao i u mnogim pećinama čije je istraživanje tek započeto.

Crna Gora ima pet nacionalnih parkova, od kojih je je Durmitor sa kanjonom Tare dio svjetske prirodne baštine. Kanjon Tare je u popisu međunarodnih rezervata biosfere. Kao rijetko močvarno stanište, Skadarsko jezero je upisano u Ramsar listu.