Filmski centar Crne Gore je prethodne godine potpisao sporazum o saradnji sa jednom od najznačajnijih škola za animaciju u Evropi – VIA University College u Danskoj, u cilju podrške mladim i talentovanim autorima iz Crne Gore u oblasti animacije.

Za program „The Animation Workshop“ (3D Character Animation) selektovano je 14 polaznika iz različitih djelova svijeta, od čega dvoje iz Crne Gore – Maida Kurgaš i Goran Kaluđerović. Oni su boravili u Viborgu (Danska) od 7. marta do 10. juna 2022. godine, a o svom iskustvu govore u nastavku.

 

 

O strukturi kursa i učesnicima

 Maida: Kurs se sastojao iz 14 nedjelja, od kojih je svaka nedjelja imala definisanu oblast na koju se fokusira. Časovi su se obično sastojali od kombinacije demonstracije i predavanja, pa zatim praktičnog individualnog rada – ili na projektu, ili na zadatoj vježbi – s tim da su profesori bili stalno tu da obilaze i prate napredak i asistiraju. Predavači su bili profesionalci iz industrije koji aktivno rade svoj posao u studijima širom svijeta. Učesnici su bili raznih godišta, iz raznih zemalja, i sa raznim nivoima iskustva, ali su svi bili izuzetno motivisani i odlučni da započnu svoju karijeru u oblasti 3D animacije. Baš zbog tih kulturoloških i drugih razlika smo uspjeli jako puno da naučimo jedni od drugih, pogotovo jer je svako od nas dominantno stručan u različitim vrstama umjetnosti.

Goran: Program stručnog usavršavanja je osmišljen kroz različite segmente 3D animacije. Od samog uvoda u program, različitih osnova i principa animacije, dijaloga, glume aktera, ali i čitavog procesa produkcije jedne ideje animiranog filma. Svi pomenuti aspekti animacije imali su nedjeljne vježbe, dok je na kraju bilo potrebno uraditi finalni projekat – kratak animirani film. Predavači su bili dugogodišnji i izvanredni umjetnici iz svijeta animacije. Od istaknutih producenata i reditelja, profesora glume do 3D profesionalnih animatora zapaženih biografija. Kao i predavači, učesnici su dolazili iz raznih krajeva svijeta: iz Holandije, Njemačke, Hrvatske, Tajvana, Egipta  i Kolumbije.

 

 

O samom kursu i najznačajnijim segmentima u radu

Maida: Teško je izdvojiti pojedinačno ali pored nevjerovatnog iskustva i divnih prijateljstava koja su se oformila, mislim da je najkorisniji element ovog kursa bio to što su se profesori smjenjivali zajedno sa oblastima, te smo samim tim uspjeli da primimo znanje od 6 profesora i naučimo od svakog malo drugačiji pristup radu i izvučemo ono što najviše funkcioniše za nas. Kroz konekciju sa njima smo dobili priliku da iz prve ruke saznamo detalje o radu u industriji i dobijemo korisne savjete u vezi sopstvenih karijera. Uz to, radno okruženje i pristup obrazovanju su bili jako osvježavajući zato što svi, od administracije i profesora, pa do učenika, vole svoj posao i vole animaciju kao umjetnost. Ta ljubav i posvećenost se odražava na to kako čitav sistem  funkcioniše i samim tim podstiče na kreativnost.

Goran: Izvrsna organizacija i veoma sadržajna predavanja i vježbe. Sav koncept programa, sa vrhunskim predavačima, koji je veoma dinamičan i progresivan. Polaznicima je omogućena vrhunska tehnička podrška i tehnologija. Takođe, provoditi vrijeme sa darovitim i kreativnim kolegama, i sa njima razvijati ideje i širiti znanja, jeste nešto što još doprinosi kvalitetu kao i iskustvu učešća.

 

 

 

O daljim planovima i ciljevima u karijeri

Maida: Moj plan je da se penjem na ljestvici u industriji, odnosno da počnem kao karakter animator, da se dalje usavršavam i da radim ka tome da postanem supervizor animacije, a potom i režiser animiranih filmova.

Goran: Želim da nastavim usavršavanje u 3D animaciji i nadam se da ću biti angažovan u nekoj produkciji animiranih filmova. Pored toga, volio bih realizovati svoje projekte kratkih animiranih filmova u budućnosti. Interesantno bi bilo učestvovati, sa kreativnim kolegama iz Crne Gore, u realizaciji prvog crnogorskog dugometražnog 3D animiranog filma.