MakeCoProDox Forum održan je po prvi put od 25. do 27. avgusta ove godine, u okviru Festivala dokumentarnog filma MakeDox u Skoplju. Forum su organizovali festival MakeDox, Filmska agencija Sjeverne Makedonije i MEDIA Desk Makedonije.

Jedan od učesnika Foruma bio je direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić, koji je predstavio mogućnosti koje nudi Crna Gora u dijelu finansiranja i podrške autorima i producentima dokumentarnih filmova. Pored crnogorskih, predstavljene su i mogućnosti susjednih zemalja, pa su na ovu temu govorili i Arben Žarku, ispred Centra za kinematografiju Kosova i Ana Vasilevska ispred Filmske agencije Sjeverne Makedonije. Nakon izlaganja predstavnika fondova ove tri zemlje, učesnici Foruma su postavljali pitanja.

Crnogorski projekat “Đina”, dugometražni dokumentarni film rediteljke Sare Stijović i producenta Branimira Žugića, bio je jedan od deset izabranih projekata za MakeCoProDox Forum, u okviru kog je i predstavljen od strane rediteljke i producenta. “Đina” je projekat koji nastaje prema idejnom nacrtu Nataše Nelević, a predstavljen je predstavnicima regionalnih filmskih centara kao i filmskih fondova iz Švedske, Danske i Norveške.

Drugog dana je potencijale za produkciju kreativnih dokumentarnih filmova u Hrvatskoj predstavio direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra, Christopher Peter Marcich, nakon čijeg izlaganja je prezentaciju imala koordinatorka MEDIA Deska Sjeverne Makedonije, Bistra Georgieva, koja je učesnike upoznala sa dosadašnjom podrškom Creative Europe MEDIA programa u dijelu dokumentarnog filma. O produkciji i tendencijama poboljšanja uslova za nove produkcije kreativnih dokumentarnih filmova u Sjevernojh Makedoniji, govorio je Goran Tozija, direktor Filmske agencije Sjeverne Makedonije. Praksu skandinavskih zemalja u ovoj oblasti kinematografije učesnicima su približili predstavnici tri fonda iz tog dijela Evrope – Helle Hansen iz Norveškog filmskog instituta, Lisa Nyed iz filmske organizacije “Film I Skåne” i Soren Tarp iz Danskog filmskog instituta.

Juče, trećeg dana MakeCoProDox Foruma, predstavljeni su filmski festivali i programi za filmske profesionalce: CineDoc Tbilisi, Iceland Documentary Film Festival, FipaDoc Biarritz i Nipkow Program Berlin koji nudi stipendije za filmske profesionalce na međunarodnom nivou.

U okviru MakeCoProDox Foruma predstavljene su i studije slučaja međunarodnih koprodukcija dokumentarnih filmova, organizovani Q&As sa autorima i producentima, a u okviru festivala MakeDox realizovane su i brojne projekcije na otvorenom, kao i prateći programi – radionice, izložbe, okupljanja profesionalaca iz oblasti filma.

Forum je organizovan u cilju podsticanja regionalnih koprodukcija dokumentarnih filmova i okupio je producente i autore iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

MakeDox festival podijeljen je u šest selekcija: Glavni program, Newcomers, Short Dox, Student Dox, Program za djecu i mlade i Zemlja u fokusu: Njemačka. Festival se završava danas, kada će biti dodijeljene i nagrade.

Festival je podržan od strane Filmske agencije Sjeverne Makedonije, Creative Europe MEDIA programa, Grada Skoplja, Nacionalne zadužbine za demokratiju, kao i brojnih drugih nacionalnih ustanova, instituta i ambasada.