Avgustovski dio aktivnosti ovogodišnjeg MakeCoProDox Foruma, koji se realizuje online, usljed pandemije virusa Covid-19, juče je uspješno završen.

Među učesnicima Foruma našao se i crnogorski reditelj i scenarista Senad Šahmanović, koji je predstavio svoj projekat u fazi razvoja, dugometražni dokumentarni film “Surogat za Vuda u produkciji crnogorske kompanije Pro Logic.

Šahmanović je predstavio svoj projekat u okviru jučerašnje pitching sesije, koju su, putem Zoom aplikacije, pratili predstavnici regionalnih filmskih agencija i centara, ali i producenti ostalih projekata koji su predstavljeni. Pored crnogorske dokumentarne koprodukcije “Surogat za Vuda”, projekte su predstavili i filmski timovi iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Turske.

 

 

Podsjećamo da je crnogorski projekat “Surogat za Vuda” prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, Hrvatskog audiovizuelnog centra i Filmskog centra Srbije.

Pored predstavljanja projekata, forum su obilježili i sastanci i diskusije predstavnika regionalnih filmskih agencija i centara. jedan na jedan sastanci, prezentacije i studije slučaja.

 

 

Profesionalci iz filmskog sektora Danske, Ene Rasmunssen (CED Denmark), Helle Faber (Producer Made in Copenhagen) i Emile Peronard (Producer Anorak Film), predstavili su praksu u oblasti koprodukcije dokumentarnog filma u toj zemlji.

Uslove i pogodnosti koje pruža Filmski centar Crne Gore, kada su u pitanju koprodukcije dokumentarnih filmova, predstavila je Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u Filmskom centru. Predstavnici regionalnih filmskih fondova, nakon prezentacija u vezi sa mogućnostima u dijelu podrške koprodukcijama dokumentarnog filma, učestvovali su i u otvorenoj diskusiji na temu “Budućnost dokumentarnog filma u region”. Među učesnicima je bio i Vuk Perović, direktor UnderHill Festa – međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma.

 

 

MakeCoProDox Forum organizuju MakeDoxFilmska agencija Sjeverne Makedonije i Desk Kreativne Evrope Sjeverne Makedonije.

Forum je organizovan u cilju podsticanja regionalnih koprodukcija dokumentarnih filmova i okupio je producente i autora filmova u fazi razvoja ili fazi postprodukcije sa područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

MakeCoProDox Forum 2020 realizovan je tokom 5, 6, 21, 24. i 25. avgusta, a još jedna online sesija biće održana 21. septembra.