Nakon tromjesečne onlajn škole filma, koju je realizovao Mali atelje Arlekin, uskoro će biti objavljen i kratki dokumentarni film koji je nastao uz podršku Filmskog centra Crne Gore. Pored toga, biće objavljen i “Priručnik o filmu za mlade”, a iza ideje stoje crnogorske glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gradašević Bulatović, koje su i osnivači Malog ateljea Arlekin.

Filmski priručnik za djecu i mlade od 12 do 14 godina proizašao je iz pripreme radionica “Male škole filma – Arlekin”, kao neophodan alat u edukaciji polaznika. Autorka priručnika je i mentorka na radionicama, rediteljka Anja Jovanović.

Priručnik obuhvata osnovne filmske termine i objašnjenja, kao i primjere i uputstva za vježbe, koji će na najbolji način polaznicima/čitaocima približiti modele stvaranja filma. Priručnik je primarno namijenjen edukaciji djece, ali i nastavnicima i edukatorima koji djecu i mlade uče osnovama filma.

Kratki dokumentarni film koji je, kao kreativni rezultat, proizašao iz radionica, polaznici i mentori radili su uz pomoć reditelja Gojka Berkuljana.

“Mali atelje Arlekin postoji već osam godina, a svjedoči velikom broju generacija koje su iznjedrene iz naših umjetničkih prostorija. Neki od njih su budući glumci, ljekari, arhitekte, ali svi oni iza sebe imaju veliki broj Alekinovskih javnih nastupa kao neprocjenjivo iskustvo za svakog mladog čovjeka pred kojim su životni izazovi”, izjavila je Ivona Čovič Jaćimović.

Projekat “Priručnik o filmu za mlade” podržan je ove godine od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za komplementarne djelatnosti.