Povodom situacije sa koronavirusom, Evropska komisija upućuje korisnike svih njenih programa na izmjene i dalje korake.

Prva preporuka za korisnike je da, ukoliko širenje koronavirusa ometa sprovođenje određenog projekta ili ugovornih obaveza, o tome u što kraćem roku obavijeste EACEA – Izvršnu agenciju (EACEA). Potrebno je poslati e-mail ili poruku osobi odgovornoj za projekat, a sa kojom su obično u kontaktu, te detaljno opisati problem i njegov uticaj na sprovođenje projekta.

 

Za sada, predviđene su sljedeće mjere fleksibilnosti:

  • Troškovi tekućih aktivnosti

U slučaju da su pojedinci spriječeni da učestvuju na programima, sastancima ili događajima, EACEA može smatrati podobnim (opšti uslovi iz ugovora) troškove putovanja ili smještaja koji se ne mogu otkazati i koji se ne refundiraju iz drugih izvora, a pod uslovom da korisnici programa podnesu odgovarajuća dokumenta – dokaz da su tražili povraćaj novca koji im nije odobren.

  • Zamjena ili odlaganje sprovođenja aktivnosti

U slučaju da je izvršenje ugovornih obaveza spriječeno zbog koronavirusa, EACEA može da prihvati zamjenu aktivnosti ili njihovo odloženo izvršenje. Potrebno je da korisnik programa podnese opravdan zahtjev za izmjenu ugovora, uključujući produženje perioda implementacije.

 

Korisnici programa moraju čuvati i sakupiti svu relevantnu dokumentaciju koja može biti neophodna u kasnijoj fazi, kao dokaz i opravdanje za eventualne (naročito finansijske) izmjene.