Creative Europe MEDIA objavila je šest poziva za prijave na konkurse za sufinansiranje projekata u oblasti audiovizuelne djelatnosti.

Budžet CE za 2023. godinu iznosi preko 180 miliona eura, a usmjeren je na projekte koje MEDIA strand of Creative Europe prepozna kao potentne za promociju evropske kinematogragfije. Cilj je podsticanje prekogranične saradnje radi povećanja audiovizuelne produkcije i povećanja konkurentnosti evropske audiovizuelne industrije na evropskom i globalnom nivou. Novim pozivima otvara se mogućnost za podršku projektima u fazi razvoja, distribucije i promocije evropskih djela, uz podsticanje inovacija u digitalnom okruženju.

Prvi pozivi će podržati razvoj evropskih filmova, serija, video igara i novih formi AV sadržaja, njihovu distribuciju u bioskopima i online platformama, kao i razvoj publike. Zainteresovani mogu pronaći više informacija na linkovima koji slijede:

  • TV i online sadržaj – mogućnost za nezavisne producente da preuzmu inicijativu i pokrenu sopstvenu originalnu TV produkciju;
  • Inovativni alati i biznis modeli za poboljšanje vidljivosti i dostupnosti evropskih djela i povećanje publike u digitalnom okruženju;
  • European slate development – mogućnost za produkcijske kompanije da urade portfolio od 3 do 5 projekata, čime povećavaju kreativne mogućnosti i favorizuju kvalitet;
  • Video igre i razvoj imerzivnog sadržaja – povećanje kapaciteta evropskih produkcija video igara, XR studija i audiovizuelnih produkcijskih kompanija za razvoj video igara i interaktivnih imerzivnih iskustava.
  • Films on the Move – pozivom se cilja na projekte koji imaju kapacitet da poboljšaju cirkulaciju evropskih AV djela i prošire njihovu panevropsku publiku podržavanjem bioskopske i online distribucije nenacionalnih evropskih filmova.
  • Razvoj publike i filmska edukacija – poziv se odnosi na projekte koji stimulišu interesovanja publike, posebno mlade publike za evropske filmove i audiovizuelna djela.

Napominjemo zainteresovane da, na ovim linkovima, prethodno provjere da li ispunjavaju uslove za prijavu i bliže se informišu o kriterijumima.