Evropska noć bioskopa – European Cinema Night vraća se i ove godine sa uzbudljivim rasporedom evropskih filmskih projekcija od 4. do 8. decembra 2023. godine.

Šest godina nakon pokretanja inicijative, Creative Europe MEDIA, program Evropske unije koji podržava evropski audiovizuelni sektor i mreža Europa Cinemas udružuju se kako bi predstavili Evropsku noć bioskopa pod sloganom “Dijeljenje priča koje volimo”.

Ova inicijativa ima za cilj da približi Evropu svojim građanima slavljenjem bogatstva i raznovrsnosti evropske filmske kulture putem besplatnih projekcija širom kontinenta.

Ovog puta, 85 bioskopa iz mreže Europa Cinemas će učestvovati u ovoj ediciji. Svaki bioskop je odabrao evropski film prema interesima svoje publike, kako bi pružio prilagođeno filmsko iskustvo. Ova edicija nastavlja sa novitetom uvedenim prošle godine, a to je mogućnost da bioskopi izaberu porodične filmove kako bi privukli mladu publiku inicijativi, kao i klasične filmove kako bi povezali građane sa zajedničkim filmskim kulturnim nasleđem.

Kako bi ponudili sveobuhvatno iskustvo izvan projekcija, većina bioskopa će organizovati dopunske aktivnosti poput prezentacija, Q&A sesija sa rediteljima, glumcima ili drugim članovima filmske ekipe, kao i debate. Ove aktivnosti imaju za cilj da publici pruže priliku da diskutuje o filmovima.

U okviru Evropske noći bioskopa, u Cineplexx-u Podgorica će, 7. decembra u 20h, biti prikazan film The Crime Is Mine (Mon crime) čiju režiju potpisuje François Ozon. Projekcija će biti upriličena i u bioskopu Kulturnog centra Bar.

 

 

Ova inicijativa će doprijeti do više od 10.000 posjetilaca bioskopa u brojnim gradovima širom Evrope, povezujući publiku oko zajedničkog evropskog identiteta izgrađenog na raznolikosti.

Ova inicijativa značajno raste tokom godina. Prvo izdanje 2018. godine uključilo je 34 bioskopa. Učešće je poraslo na 54 bioskopa 2019. godine, povećano na 67 2020. godine i uključivalo čak 71 bioskop 2021. godine. U 2022. godini, 75 bioskopa je učestvovalo u inicijativi, dok ove godine taj broj raste i preko 85.