CIRCLE 2020 – Women Doc Accelerator, međunarodni program namijenjen dokumentaristkinjama, otvara svoje treće izdanje u ponedjeljak 15. juna 2020. godine, a prvi modul će biti odžan online.

 

Paralelno sa redovnim programom, 4 alumni učesnice prezentovaće svoje projekte na Marche du Film / Cannes Docs online (22 – 26. jun).

 

Za ovogodišnji CIRCLE, od 102 prijave iz 36 zemalja odabrano je 11 učesnica, među kojima je i crnogorska rediteljka Sara Stijović, sa projektom “Đina”, koji je ranije podržan na konkursu Filmskog centra Crne Gore.

 

Program CIRCLE nastao je iz potrebe za novim održivim modelom dugoročne profesionalne saradnje. Pored usavršavanja učesnica i rada na projekatima, cilj programa je osnaživanje solidarnosti među autorkama.

 

Uz podršku regionalnih MEDIA Deskova – Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije u periodu izmedju 15. juna i 3. jula, učesnice i svi zainteresovani filmski profesionalci regiona imaju priliku da učestvuju u otvorenom dijelu radionice i online susretima sa uspješnim evropskim filmskim profesionalcima.

 

Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće na jednom ili više masterclass-ova, slanjem prijave na e-adresu info@doccircle.me, do 24 sata prije početka predavanja.

Prethodna izdanja CIRCLE programa realizovana su uz podršku Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog festivala DOK Leipzig, Evropske ženske audiovizuelne mreže (EWA), portala Cineuropa, Grada Novog Sada, Media Deska Srbije, Media Deska Crne Gore, Media Deska Hrvatske i Media Deska Slovenije. EWA i Cineuropa dodjeljuju nagrade odabranim projektima.

 

Partneri projekta su UnderhillFest iz Podgorice, Fondacija Petrović Njegoš, Evropsko udruženje dokumentarista (DAE), produkcijska kuća Sekvenca iz Zagreba i producentska kompanija Cut Up iz Podgorice.

 

Program organizuju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada i MEDIA Desk Srbije.

 

Program:

Utorak 16. jun u 13h

Razgovor sa Paulom Vakaro, scenaristikinjom i producentkinjom (UK)

Pomjeranje narativa: tretman likova i priče zavisno od tačke gledanja

 

Utorak  23. jun u 13h

Razgovor sa Rebekom Dej, producentkinjom i prihoterapeutkinjom (UK)

Film u mislima – Kako preživjeti u industriji u krizi i izgraditi profesionalno okruženje bez stresa

 

Četvrtak 25. jun u 13h

Razgovor sa Simonom Nobile, scenaristinjom i dramaturškinjom (Italija)

Pisanje tritmenta i konstrukcija dramaturškog luka u dugometražnom dokumentarnom filmu

 

Petak  26. jun u 14h

Razgovor sa Yael Bitton, montažerkom i rediteljkom (Francuska)

Konstruisanje nove realnosti – Kako oblikovati slike i zvukove u narativ sa snažnom tačkom gledanja? Kako izgraditi likove u dokumentarnom filmu?  Kako raditi na montaži sa distance? Šta se dešava u toku procesa montaže?