Peti Podgorica film festival održaće se od 15. do 20. decembra na prvoj festivalskoj Video on Demand platformi u Crnoj Gori. Po uzoru na najznačajnije evropske filmske festivale, koji su izborili kontinuitet alternativnom formom organizacije, pokrenuta je www.podgoricafilmfestival.online platforma, putem koje će crnogorska publika biti u prilici da prati program tokom šest festivalskih dana.

Festival će otvoriti crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac”, poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića. Baziran na istinitim događajima, „Otac“ je potresna priča o čovjeku kojem oduzimaju djecu zbog siromaštva. Nakon premijere na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio nagradu publike i nagradu žirija, prikazivan je i nagrađivan i na festivalima u Beogradu, Kalgariju, Monpeljeu, dok je u Puli osvojio nagradu publike i to kao prvi film u istoriji festivala koji je dobio prosječnu ocjenu 5.0. Glavni lik tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, koji je za ovu ulogu nominovan za nagradu Evropske filmske akademije (EFA).

U okviru glavnog programa premijerno će u Crnoj Gori biti prikazana regionalna ostvarenja „Tereza37″ Danila Šerbedžije i „Glas” Ognjena Sviličića. Aktuelni naslovi koji dolaze sa najpriznatijih svjetskih festivala svake godine privuku veliki broj gledalaca, a ove godine na našem repertoaru će se naći: dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu – „There is No Evil” (Mohamed Rasulof), poljski višestruko nagrađivani film „Corpus Christi” (Jan Komasa) koji je u nominaciji za ovogodišnju nagradu EFA-e, grčki film „Pari” (Siamak Etemadi), argentinski „The Heist of the Century” (Ariel Vinograd), kao i dugo očekivana premijera dansko-švedske koprodukcije filma „Druk” (Tomas Vinterberg), takođe u nominaciji za nagradu EFA-e. U programu će se naći i poljsko-švedska koprodukcija „Sweat” (Magnus fon Horn), a nakon prikazivanja na ovogodišnjem Berlinale-u, crnogorska publika će pogledati „Favolacce” (Damiano Dinoćenco, Fabio Dinoćenco) još jedan film u takmičenju za ovogodišnju nagradu Evropske filmske akademije, i „Inivisible Life” (Kari Ajnouza), pobjednik ovogodišnjeg FEST-a. U okviru programa kratkog filma biće prikazana domaća ostvarenja mladih crnogorskih autora: „Velika dostignuća” Nikole Vučinića i „Neko treći” Milorada Milatovića.

Ovogodišnji program Retrospektiva, posvećen je stvaralaštvu Pitera Vebera. Putem online platforme publika će biti u prilici da pogleda filmove koji su proslavili Vebera – “Girl with a Pearl Earring” i “Hannibal Rising” kao i dokumentarne filmove o važnim ekološkim temama “Ten Billion” i “Earth: One Amazing Day”.

U okviru pratećeg programa festivala, Veber će održati masterklas, a u saradnji sa MEDIA Deskom Crne Gore biće organizovane online tribine i razgovori sa filmskim stvaraocima: Ognjenom Sviličićem, Danilom Šerbedžijom, Gretom Fornari (Torino Film Lab – Project Manager FeatureLab), Ivanom Salatićem, Matthijs Wouter Knolom (direktor Evropske Filmske Akademije), Fabiom i Damianom D’Innocenzom, Katarinom Bulajić, Nikolom Vučinićem i Miloradom Milatovićem.

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.