MEDIA info dan, u organizaciji Ministarstva kulture i Deska za Kreativnu Evropu, održan je 8. septembra 2016. godine u EU info centru u Podgorici, u okviru manifestacije „Dani evropskog filma“.

Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture i koordinator potprograma MEDIA, podsjetio je da je na osnovu Sporazuma s Evropskom unijom o punom učešću u programu Krativna Evropa, Crna Gora početkom prošle godine postala nova članica navedenog potprogama.

Subotić je istakao da su mogućnosti koje pruža potprogram MEDIA višestruke, a učešće crnogorskog audiovizuelnog sektora neophodno i poželjno u većem obimu, posebno imajući u vidu dalji razvoj i potpuniju integraciju domaće kinematografije u evropske i međunarodne tokove.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Patrik Šmelcer podsjetio je da je za 25 godina postojanja MEDIA potprogram pomogao u stvaranju dragulja evropske kinematografije. 40 filmova finansiranih iz ovog fonda okitili su se Zlatnom palmom, Gran prijem ili nagradom za najbolju ulogu na Kanskom festivalu, a već četiri godine za redom filmovi finansirani sredstvima iz MEDIA potprograma osvajaju i nagradu Oskar za najbolji strani film.

“Jako mi je drago da je Crna Gora sada dio ovog potprograma koji je ostvario tako značajne rezultate. Nadam se da ćemo narednih godina u Kanu i na drugim prestižnim evropskim festivalima gledati i crnogorske filmove”, kazao je Šmelcer.  

Gošća Info dana bila je Sabina Briški, voditeljica potprograma MEDIA Republike Slovenije (Desk Kreativne Evrope u Sloveniji / Motovila, Centar za podsticanje saradnje u kulturnim i kreativnim sektorima).

Briški je govorila o konkursima za razvoj pojedinačnih filmskih projekata, kao i podršku festivalima, dok je posebna pažnja bila posvećena šemama za obuku profesionalaca, kao i mogućnostima umrežavanja.

Republika Slovenija je jedan od lidera u zemljama Jugoistočne Evrope kada je riječ o obezbjeđivanju podrške iz potprograma MEDIA. Tome posebno doprinosi trinaestogodišnje iskustvo učešća, tokom kojih je slovenački filmski sektor iz navedenog fonda obezbijedio 4.8 miliona eura.

Potprogram MEDIA EU namijenjen je pružanju finansijske podrške za razvoj, promociju i distribuciju evropskih filmova, kao i audiovizuelnoj industriji.