Dvodnevna konferencija “Film Forum Banja Luka” posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, održana je 29. i 30. novembra u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banja Luci. Konferenciju su organizovali produkcijska kuća Vizart Film i Desk Kreativna Evropa BiH.

Na Film Forumu Banja Luka učestvovali su i crnogorski predstavnici, Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore i Marija Nikčević, koordinatorka crnogorskog MEDIA Deska.

Ovaj događaj koji se organizuje po prvi put, okupio je afimirnisane filmske profesionalce iz regiona koji imaju priznate međunarodne karijere. Banja Luka Film Forum činilo je pet panela i tri radionice.

Zoran Galić, organizator i producent kompanije “Vizart film” iz Banja Luke, kazao je da posljednjih dvadeset godina svjedočimo velikim promjenama u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi. “Ovom konferencijom želimo da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banja Luke i BiH. Vjerujem da će nova poznastva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz Film Forum Banja Luka pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije”, istakao je Galić.

Program “Film Forum Banja Luka” predstavio je panele koji su se bavili temama: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film, alternativna distribucija i Kreativna Evropa.

Direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić, na panelu o filmskim fondovima govorio je o značaju nastanka javne ustanove koja je posvećena i obezbjeđuje podršku nacionalnoj kinematografiji. Na istom panelu učesnici su bili i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije i Jovan Marjanović, BiH predstavnik u Eurimages-u.

Tokom dva dana foruma, paralelno sa panelima, održane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga. Radionice su vodili: Timka Grin (“Teoretski i praktično do uspješne audicije”), Boris Mitić (“Kako snimiti Ništa?”) i Amra Bakšić Čamo (“Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”).

Drugog dana Foruma, održan je i panel Kreativna Evropa, na kom su govorili Zoran Galić, koordinator Deska za Kreativnu Evropu BiH, Marija Nikčević, koordinatorka MEDIA Deska Crne Gore i Melina Alagić, koordinatorka projekta European Film Challenge za BiH.

Film Forum Banja Luka, pokrenut u cilju sticanja novih iskustava i poboljšanju uslova za filmske radnike i filmsku produkciju u regionu, pored stručnjaka iz oblasti filma, okupio je i predstavnike vlasti, javnih institucija i civilnog sektora, kao i studente, ali i ljubitelje sedme umjetnosti.