Welcome to the European Film FactoryCinema Is The New School” naziv je novog online događaja koji organizuje Institut Francais. Program je zakazan za 13. oktobar u 16 sati.

U okviru programa biće predstavljena nova platforma za promociju filmske pismenoti i edukacije u oblasti filma u Evropi – European Film Factory, nakon čega će biti pokrenuta debata o filmskoj pismenosti u digitalnom dobu – “Film literacy goes digital: Opportunities and challenges for European cinema & education”.

European Film Factory okupiće brojne stručnjake koji će diskutovati na datu temu i odgovoriti na pitanja koliko je filmska edukacija prisutna u formalnom obrazovanju, koliko doprinosi djeci i mladima i na koji način se u ovoj oblasti koriste digitalni alati.

Na ovom online događaju će govoriti: Maria-Silvia Gatta (European Commission), Sabine Genz (VISION KINO – Network for Film and Media Competences), Maciej Jakubczyk (Nowe Horyzonty Film Festival), Elena Maddalena (INDIRE – the National Institute for Documentation, Innovation and Educational Research of Italy), Claus Noer Hjorth (European Film Agency Directors Association (EFAD), Danish Film Institute) i Ciara Power (House School Ireland).

Debatu moderira novinarka ARTE-a Annette Gerlach.

Svi zainteresovani se za učešće mogu registrovati ovdje.

Program je podržan od strane Creative Europe MEDIA Programa. Partneri Institut Francais-a su ARTE Education i European Schoolnet.

Detaljnije o programu možete čitati ovdje.