Shodno godišnjem programu rada Deska za Kreativnu Evropu, Ministarstvo kulture organizovalo je 2. avgusta 2016. godine, tokom 30. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, stručno predavanje referentnog evropskog producenata Čedomira Kolara.

Čedomir Kolar čestitao je Crnoj Gori članstvo u potprogramu MEDIA Evropske unije, ističući njegovu važnost za razvoj crnogorske kinematografije u brojnim oblastima. Tematski fokus Kolarevog predavanja bio je usmjeren na različite aspekte i međunarodne platforme za razvoj filmova, kao i načine njihovog finansiranja, dok je posebno govorio o stvaranju i uspjesima filma “Ničija zemlja”, rd. Danisa Tanovića, koji je svojevremeno dobio Zlatni globus i nagradu Oskar.

Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture i koordinator potprograma MEDIA u Crnoj Gori je istakao da se predmetnim predavanjima uspostavlja dobar kontinuitet realizacije dogadjaja pod pokroviteljstvom potprograma MEDIA EU tokom filmskog festivala, te doprinosi jačanju kadrovskih kapaciteta u oblasti domaće kinematografije.