7. decembar u 12 časova, KIC “Budo Tomović” sala DODEST

Dragana Jovović, producentkinja iz Srbije dolazi na Treći Podgorica film festival da predstavi svoj najnoviji film – “Teret”, dok Darko Popov, producent iz Makedonije na festivalu predstavlja najnovije ostvarenje “Godina majmuna”.

Na radionici koju u okviru festivala organizuje MEDIA Desk Kreativne Evrope, Jovović i Popov će pričati o filmskoj produkciji, snimanju, finansiranju i plasmanu sa konkretnim primjerima iz svog iskustva u radu na filmovima “Teret” i “Godina majmuna”.

“Teret”, u režiji Ognjena Glavonića je najnagrađivaniji srpski film tokom ove godine. Premijerno je prikazan na 71. Kanskom filmskom festivalu, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, osvojio je glavnu nagradu dok je glumac Leon Lučev nagrađen “Srcem Sarajeva” na Sarajevo film festivalu. Više informacija o festivalima i nagradama na http://nonalignedfilms.com/films/the-load/

“Godina majmuna” reditelja Vladimira Blaževskog svjetsku premijeru imao je u Moskvi a do sada je učestvovao na preko 20 regionalnih i internacionalnih festivala kao što su Šangaj, Meksiko, Skoplje, Tirana, Palić, Herceg Novi i Leskovac gdje je osvojio Gran pri – Živojin Žika Pavlović.

Dragana Jovović magistirarala je na programu Kulturni menadžment i kulturne politike. Radila je kao producentkinja na brojnim umjetničkim performansima, pozorišnim predstavama, izložbama, debatama, predavanjima i filmovima tokom svog rada za „Teorija koja hoda“ platformu iz Beograda. Pored toga, sarađivala je sa Bitef teatrom, Bitef festivalom, Sarajevo film festivalom, Pančevo film festivalom i REZ – Festivalom savremenog eksperimentalnog filma iz Beograda.

Producentkinja je dokumentarnih filmovima „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ (režija Marta Popivoda, 2013) i „Dubina dva“ (režija Ognjen Glavonić, 2016).

Darko Popov je diplomirao na programu Produkcija na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju a trenutno pohađa master studije iz oblasti komunikacija i medija. Vlasnik je Focus Pocus Filma i alumni EAVE 2011 programa. Radi kao asistent na katedri za Kreativnu produkciju FIOFA Film Instituta Filmske akademiju u Ohridu. Producent je većeg broja dokumentarnih kao i dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova.