Prvo izdanje Beach Film Festivala u Ohridu (Makedonija) okupilo je regionalne MEDIA Deskove i to iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, a predstavnici su učestvovali u događaju koje je kao tematski fokus označio osnaživanje regionalne saradnje na temelju primjera uspješnih praksi podržanih u finansijskom smislu od strane MEDIA potprograma Kreativne Evrope.

Prvi regionalni sastanak započet ovom panel diskusijom (“Importance of regional cooperation and co-productions in the context of low audiovisual capacity countries and MEDIA best practice projects from the region”) održan je 20. jula u Filmskoj akademiji u Ohridu (FIOFA). Predstavnici deskova prezentovali su uspješne projekte iz svojih zemalja, kao i uspjehe samih deskova kada je u pitanju upućivanje na potencijale koje pruža MEDIA program. Učesnici su napravili komparacije stanja u sektorima po zemljama, uticaj ovog potprograma na sektor, te ukazali na značaj koprodukcijskog djelovanja i umrežavanja kada su u pitanju autori, producenti i firme sa ovih prostora.

Ovo okupljanje otvorilo je prostor za mogućnost individualnih konsultacija koje su realizovane u narednim danima Beach Film Festivala, kao programska aktivnost u organizaciji makedonskog MEDIA Deska, te su filmski profesionalci iz Makedonije imali mogućnost da se upoznaju sa novim smjernicama raznovrsnih aktuelnih poziva koje je otvorio MEDIA program. Pitanja su se pretežno odnosila na pravila prijavljivanja, načine izrade aplikacione dokumentacije, rokovima, kriterijumima, kontaktima. Individualne konsultacije su realizovane do 22. jula na Filmskoj akademiji.

Prezentacije i konsultacije u okviru programa makedonskog MEDIA Deska realizovali su koordinatori i rukovodioci deskova regiona: Martina Petrović i producentkinja Tamara Babun (Wolfgang & Dolly) iz Hrvatske, Sabina Briski iz Slovenije, Nevena Negojević i Una Domazetoski iz Srbije, Marija Nikčević iz Crne Gore i domaćin događaja, Vladimir Stojčevski iz makedonskog MEDIA Deska.

Prvo izdanje Beach Film Festivala u Ohridu završeno je 22. jula, a žiri u sastavu Jelena Jovanova, glumica, Marjan Alčevski, scenarista i Vesna Damčevska, novinarka, dodijelili su nagrade u tri filmske kategorije. Pobjednik u kategoriji igranog filma je “Osmi povjerenik“ hrvatskog režisera Ivana Salaja. Najbolji kratki igrani film je “Ready to Go” britankse rediteljke Linde Rajs, dok je nagradu za najbolji animirani kratki film dobio “The Monk” makedonskog reditelja Žarka Ivanova.