Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović sa direktoricom Filmskog centra Crne Gore Aleksandrom Božović i savjetnikom za kulturu premijera Crne Gore Vučićem Ćetkovićem posjetila je set američkog filma „Family Secrets“ („Porodične tajne“) koji se ovog mjeseca snima na lokacijama širom Crne Gore.

 

Filmsku ekipu ove uzbudljve porodične drame čija je radnja smještena na ekskluzivnim lokacijama poput rizorta Portonovi, ostrva Mamula, Porto Montenegra, Starog grada u Kotoru, čini preko 150 filmskih radnika iz regiona, kao i iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kojima podršku pruža i oko 70 članova ekipa i statista iz Crne Gore. U filmu glume neke od najvećih mladih američkih zvijezda poput Tajrika Vitersa i Maje Mičel, uz Erika Dejna, zvijezdu hit serija „Grey’s Anatomy“ i „Euphoria“. Film nastaje u produkciji „ACE Entertainment“ producenta Metjua Kaplana, u režiji Malika Vithala, za koje crnogorska producentska kuća „Cut-Up doo“ iz Podgorice obavlja usluge produkcijskog servisa u Crnoj Gori.

 

Prilikom posjete, ministarka Vujović imala je priliku da se upozna sa glumcima i producentima filma, kao i da razgovara sa rediteljem Malikom Vithalom, koji nije krio oduševljenje crnogorskim lokacijama, te izrazio zadovoljstvo uslovima snimanja u Crnoj Gori. Vujović je iskazala zadovoljstvo posjetom “pravom holivudskom setu” koji se na zadovoljstvo svih dešava upravo u Crnoj Gori, u njenom gradu.

 

Foto: Luka Hrubik

 

“Posebno mi je drago što su producenti odabrali da svoj film snime na lokacijama u opštini Herceg Novi, koja je i od strane Filmskog centra prepoznata kao jedna od najinteresantnijih destinacija za snimanje u Crnoj Gori. Saradnja sa Filmskim centrom treba da se intenzivira kroz unapređenje zakonodavnog okvira, kojim bi se, između ostalog, producentima dodatno olakšalo snimanje i smanjile administrativne barijere te time i pospješio ovaj izuzetno potentan sektor u kulturi, po ugledu na najbolje regionalne i evropske primjere”, naglasila je Vujović.

 

“Takođe, potrebe filmskih ekipa na terenu su raznovrsne, od stručnog osoblja do keteringa, zbog čega treba raditi na osnaživanju sektora koji mogu pomoći razvoj ove industrije”, dodala je Vujović.

 

Nekoliko ovakvih projekata tokom godine značajno bi, kako ističe, unaprijedilo kapacitete crnogorske kinematografije.

 

“Potrebno je razmotriti standardizovanje procedura i troškovnik, koji naplaćuju lokalne samouprave, a koje se tiču korišćenja njihovih resursa, jer i u tome ima neujednačenosti. Osim toga, vrlo je važno sa nadležnim ministarstvima razmotriti i
mogućnost ustupljivanja auto-puta ”Princeza Ksenija” za filmska i TV snimanja, za
šta je Filmski centar već registrovao značajno interesovanje. Čitava država treba da
prepozna ovaj potencijal, kao što su to već uradile Srbija, Hrvatska i Malta”, zaključila je Vujović.

 

Foto: Luka Hrubik

 

Direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović istakla je da su producenti, koji za potrebe snimanja filma u Crnoj Gori planiraju da utroše preko milion eura, Filmskom centru podnijeli zahtjev za povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela (tzv. cash rebate) kroz program podsticajnih mjera Filmskog centra – „Film in Montenegro“, te da ovaj projekat predstavlja do sada najveću inostranu potrošnju jednog filmskog projekta od kada je Filmski centar uveo program podsticajnih mjera 2018. godine.

 

„Filmski centar Crne Gore će, kao i do sada, nastaviti da predano radi na promociji Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije za inostrana snimanja, a uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i lokalnih samouprava, intenzivirati rad na stvaranju „film-friendly“ okruženja u našoj zemlji, kako bi privukli što više ovakvih filmskih projekata, koji sa jedne strane promovišu našu zemlju i doprinose kako turistički, tako i ekonomski, dok sa druge strane domaćim filmskim radnicima pružaju priliku da steknu dragocjeno iskustvo rada na velikim filmskim setovima“, zaključila je Božović.

 

Filmske lokacije u Crnoj Gori ne samo da su nevjerovatna reklama za automobilsku industriju i destinaciju, već i pokazatelj da je Crna Gora prava filmska oaza koja cijela izgleda kao filmski set. Čitava država treba da prepozna potencijal filmske industrije.

 

No, da bi sve ovo bilo moguće, ključna je dobra infrastruktura – veliki hoteli, dobra saobraćajna povezanost, stručno osoblje, sve do pažljivo odabranih statista.