Evropska filmska akademija (EFA) i ove godine će širom Evrope obilježiti mjesec evropskog filma – Month of European Film, od 13. novembra do 10. decembra. Program se realizuje u partnerstvu sa Europa Cinemas, u 35 zemalja, stavljajući fokus na projekcije evropskih filmova, uz specijalne prateće programe i događaje.

Ove godine, Nagradom mlade publike, kao zvaničnom kategorijom Evropskih filmskih nagrada, započinje Mjesec evropskog filma u Crnoj Gori, kao prvi od mnogih događaja koji slave evropsku kinematografiju. Nagrada mlade publike je takođe dio Evropskog filmskog kluba, platforme i mreže koja mladim ljudima širom kontinenta pruža priliku da se sastaju i razgovaraju o evropskim filmovima, kao i da snimaju svoje.

Djevojčice i dječaci iz Crne Gore, uzrasta od 12 do 14 godina, dio su međunarodnog žirija Evropske filmske akademije. Osnovci iz Nikšića, Rožaja i Žabljaka, zajedno sa svojim vršnjacima iz 42 evropske zemlje, putem online platforme gledaju filmove koji su nominovani za prestižnu Nagradu mlade publike. Crnogorskom žiriju su se u nedjelju 13. novembra, pridružila i djeca iz Bara i Podgorice, koja su tokom cjelodnevnog bioskopskog programa gledali filmove, nakon čega su glasali za svog favorita.

Nagradu mlade publike osvojio je film Animal / Životinja (Cyril Dion), sa 46o6 glasova mladog žirija Evrope. Ceremoniju dodjele možete pogledati ovdje.

U trci za najbolji film za mlade ove godine su bili jedan dokumentarni i dva igrana filma: Animal / Životinja (Cyril Dion), Dreams Are Like Wild Tigers / Snovi su poput divljih tigrova (Lars Montag) i Comedy Queen / Kraljica komedije(Sanna Lenken). Filmovi su nominovani od strane međunarodne komisije koja je sastavljena od filmskih stručnjaka, mladih ljubitelja filma i bivših učesnika Nagrade mlade publike uzrasta od 13 i 14 godina. U nominacionom procesu učestvovala je i Natalija Jovović, učenica OŠ ,,Sutjeska” iz Podgorice, koja je izabrana od strane komisije kao istaknuta članica dječijeg žirija.

U okviru dodatnog programa, u subotu 12. novembra, tinejdžeri i tinejdžerke imali su priliku da učestvuju u edukativnim radionicama. U Baru, glumica Vesna Vujošević Labović održala je radionicu glume, dok je psihološkinja Branka Ćalasan vodila radionicu psihologije pod nazivom ,,U kom si filmu?”. U Podgorici je reditelj Mladen Ivanović kroz radionicu “Film i ekologija”, djeci približio režiju dokumentarnog filma i borbu za životnu sredinu, dok je novinarka Marija Ivanović-Nikičević, na radionici “Film i novinarstvo”, sa osnovcima pravila filmske časopise, a za kraj pratećeg programa, glumica Anđela Radović je učesnicima približila osnove glume na glumačkoj radionici.

 

 

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i Produkcija Evropske filmske akademije, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije. Organizator programa u Crnoj Gori je Podgorica film festival u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Projekat su podržali: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Evil Ideas, Kulturni centar Bar, Cineplexx, NVO Munja, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Švedske i Centar savremene umjetnosti Crne Gore.