Mladi članovi žirija iz Podgorice i Nikšića, zajedno sa vršnjacima iz 55 evropskih gradova, glasaće za jedan od tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija, 5. maja 2019. godine.

Nakon što tinejdžeri u dobi od 12 do 14 godina odluče između filmova „KIK-bokserka“, „Los bando“ i „Stari momci“, ostvarenja će biti dostupni javnosti na VOD-u.

Mladi predstavnici žirija, nakon diskusije putem video zapisa, šalju rezultate državnih glasova u Erfurt (Njemačka), gdje se pobjednik proglašava na ceremoniji dodjele nagrade. Ovaj događaj se prenosi uživo na yaa.europeanfilmawards.eu, posebnom veb-sajtu koji nudi detaljnije informacije o nominovanim filmovima i gradovima učesnicima.

Odmah nakon događaja i uz podršku Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije, filmovi Nagrade mlade publike se postavljaju na razne internet platforme kako bi bili dostupni javnosti: EFA Productions, interna producentska kuća EFA-e, donosi ove filmove širom Evrope, sa titlovima na 30 evropskih jezika, postavljajući ih na „video na zahtjev“ (T-VoD) platforme, kao što su Amazon, Google Play, iTunes, Microsoft i Pantaflix, na regionalnu balkansku platformu Cinesquare, kao i na lokalne platforme poput Filmin-a.

Mladi iz Crne Gore koji će učestvovati u gledanju i glasanju, biće izabrani putem javnog poziva a ovogodišnji događaj održaće se u Podgorici (Cineplexx) i Nikšiću (Cinema 213). Javni poziv je objavljen na sajtu organizatora – www.podgoricafilmfestival.me.

Nagradu mlade publike EFA već osmi put organizuje i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA Productions uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung-a (MDM) i Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije.

U Crnoj Gori događaj treći put organizuju Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Događaj su podržali: Ministarstvo kulture Crne Gore, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori , Filmski centar Crne Gore i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Filmovi su prvi put ove godine nominovani procesom od dvije etape: međunarodna komisija koju čine članica EFA odbora i djeca – učesnici predhodnog NMP – Džesi (London/UK), Konstantin (Čemnic/Njemačka), Marija (Lisabon/Portugal), Frederik (Luksemburg) i Milica Rogošić iz Podgorice, učesnica prethodnih izdanja Young Audience Award Dana u Crnoj Gori, koja je izabrana od strane komisije kao istaknuta članica dječijeg žirija.