Dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) za 2020. godinu je italijansko-španski film “Moj brat juri dinosauruseStefana Čipanija. Ovaj duhovit ali i sentimentalan film je svojevrsna oda nesavršenosti i različitosti u eri Instagrama, kada svi teže idealnom životu sa fotografija. „Ne možemo biti voljeni kakvi jesmo ukoliko mi sami ne možemo da volimo druge uprkos njihovim manama.“ – životna je lekcija koju će glavni junak filma Džek naučiti od svog mlađeg brata, koji ima Daunov sindrom. U konkurenciji su bili i filmovi “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stivena Vauterloda i “Roka mijenja svet” Katje Benrat. Sva tri filma su debitantska ostvarenja koja svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive, i nude optimističnu viziju budućnosti.

 

U izboru najboljeg filma učestvovalo je više od 2.000 mladih uzrasta od 12 do 14 godina iz 32 evropske zemlje, među kojima je bilo i 109 učesnica i učenika iz Crne Gore. S obzirom na pandemiju korona virusa, originalno planirano prikazivanje sva tri filma u bioskopu moralo je da bude otkazano, pa su ih članovi žirija mladih gledali putem Internet platforme Festival Scope. Imali su priliku i da učestvuju u filmskim radionicama, diskutuju o filmovima sa istaknutim crnogorskim filmskim djelatnicima i konačno da glasaju za svog favorita.

 

Ceremonija proglašenja pobjednika je takođe održana putem Interneta, a program je vodila bivša učesnica Nagrade mlade publike iz Belgije, a sada glumica i filmska autorka u usponu Ivana Noa. Putem video poziva u ceremoniji su učestvovali reditelji i glumci iz sva tri nominovana filma. Vidno uzbuđen, reditelj pobjedničkog filma Stefano Čipani izjavio je:  “Toliko sam uzbuđen da ne znam šta da kažem. Hvala svima koji su me podržali kao i producentima ovog filma”. Direktorica Evropske filmske akademije Marion Dering je najavila da će srebrna statueta biti poslata Čipaniju u Italiju i poželjela veliki uspjeh filmu “Moj brati juri dinosauruse” jer, kako je rekla, radi se o veoma važnoj priči.

 

Nakon ceremonije, Čipani je odgovarao na pitanja mladih članova i članica žirija iz svih krajeva Evrope, a na pitanje našeg Vuka Bulajića “Šta je bilo najteže u procesu stvaranja filma?”, odgovorio je: “Mislim da je najteža stvar za svakog režisera – vrijeme. Film čine tema, vrijeme i prostor, stoga je vrijeme veoma dragocjeno na setu. Najteža stvar je uraditi sve što je potrebno u vremenu koje vam je dato. Ja sam uspio u tome, ali volio bih da sam imao više vremena, jer sa više vremena nastaju bolji filmovi”.

 

Ovaj jedinstveni kulturno-edukativan događaj će ove godine u Crnoj Gori biti produžen za još četiri dana. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Udruženjem glumaca, Podgorica film festival u okviru Nagrade mlade publike prvi put organizuje onlajn Školu glume. Od 27. do 30. aprila održaće se 12 interaktivnih radionica glume sa mladim crnogorskim glumcima i glumicama.

 

Nagradu mlade publike u Crnoj Gori organizuje NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Partner u programima Evropske filmske akademije je Filmski centar Crne Gore. Događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.