Film “Granice kiše” Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara osvojio je drugu nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu na 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu (Bergamo Film Meeting).

U najavi ovogodišnjeg izdanja pomenutog festivala, italijanska filmska kritika označila je “Granice kiše” kao „originalno debitantsko ostvarenje o konfliktu, identitetu i korijenima, čija režija je daleko od ustaljene balkanske kinematografije“.

Nagradom u Bergamu, film nastavlja uspješan niz međunarodnih prikazivanja koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu u avgustu prošle godine, gdje je nominovan za nagradu “Zlatni Zenit” u takmičarskom programu za najbolji debitantski film. Nakon toga, prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona.

Na Bergamo filmskom festivalu, koji je održan u periodu između 9. i 17. marta, prikazano je preko 150 filmova, a u takmičarski program uvršteno je sedam filmova, među kojima su “Granice kiše” bile jedini predstavnik iz ovog dijela Evrope.

„Granice kiše“ produkcija je firmi Montenegro Max Films iz Podgorice, Balkan Kino iz Beograda i Banja Luke, Media Plus iz Beograda i Oskar Filma iz Banja Luke. Film su finansirali Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a učestvovali su i Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore i drugi.

Reditelj Vlastimir Sudar je prikazivanje filma na festivalu posvetio nedavno preminulim članovima ekipe: mladom zagrebačkom glumcu Robertu Budaku i veteranu regionalne kinematografije Vladanu Banoviću.


Recenzija: https://cineuropa.org/en/newsdetail/369543/