Na nedavno održanom 5. Forteca International Film Festivalu u Perastu nagrađena su dva crnogorska filma, oba podržana od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

Kratkometražni dokumentarni film „Obradreditelja Branislava Milatovića osvojio je specijalno priznanje žirija za najbolju fotografiju koje je dodijeljeno direktoru fotografije Lazaru Radiću, dok je posebno priznanje žirija dodijeljeno dugometražnom igranom filmu „Dohvati nebo“ Milutina Dake Darića.

 

 

U obrazloženju žirija, koji su činili Zoran Marković – reditelj, Tijana Todorović – vizuelna dizajnerka, i Jelena Mišeljić – producentkinja, se navodi da “Radićeva fotografija strpljivo i detaljno opservira junaka u svakodnevnoj rutini, posebnu pažnju usmjeravajući na ambijente koji ga okružuju i tretirajući ih kao organski dio njegove nesvakidašnje pojave.” Film „Obrad“ je realizovan u produkciji Bitter Frames Production iz Podgorice.

 

 

U obrazloženju za posebno priznanje žirija koje je dodijeljeno filmu „Dohvati nebo“ se navodi da „u ovom teškom periodu dubokih društvenih kriza, žiri smatra da je važno pohvaliti hrabar i bajkovit pristup temi borbe sa životnim nedaćama u kojoj ipak pobjeđuje dobro u ljudima.“ Film „Dohvati nebo“ realizovan je u produkciji Portun D.

 

Detaljnije o nagradama možete pročitati ovdje.