Kratkometražni igrani film “Neka cvjeta rosno cvijeće” (“Let the Dewy Flowers Bloom”) crnogorskog reditelja Ivana Bakrača, uvršten je u takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.
Novi Bakračev kratkometražni film “Neka cvjeta rosno cvijeće” prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje filmova u proizvodnji.
Glavne uloge igraju Nikola Pavlović i Maja Šuša, a pored njih u filmu igra i Momčilo Otašević. Scenarista, reditelj i producent filma je Ivan Bakrač, dok je koscenarista i izvršni producent Dušan Kasalica. Direktorka fotografije je Staša Bukumirović, a scenografkinja i kostimografkinja Dragana Baćović. Montažerka i koproducentkinja filma je Nataša Pantić, dizajn zvuka potpisuje Luka Barajević, a snimatelj zvuka je Aleksandar Brajović.
Film je produkcija kompanije Quadrifolium films (Crna Gora), u koprodukciji sa kompanijom Moviola (Srbija).
Sinopsis filma: Nikola odlazi na jug kako bi se oprostio od najboljeg prijatelja. Na putu sreće Maju sa kojom ima više zajedničkog nego što se čini.

Ivan Bakrač (1987) reditelj je i scenarista filmova koji su učestvovali na brojnim internacionalnim festivalima i osvajali nagrade. Učesnik je raznih programa kao što su Berlinale Talents, Talents Sarajevo i Zurich FF Academy. Radi i kao festivalski selektor. Njegov debitantski dugometražni film Poslije zime imao je premijeru na internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Član je Evropske filmske akademije.
Filmovi: Ratovi (2013, srednjemetražni); Koža će nam postati siva (2014, kratki); Maleš (2016, kratki), Poslije zime (2021, dugometražni).
Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu regionalnu premijeru će imati i crnogorska manjinska koprodukcija “Dosije Labudović: Nesvrstani”, u režiji Mile Turajlić (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Fancuska, Katar, 2023, 100 min.) u okviru takmičarskog programa za dokumentarni film.