Od 15. do 17. junaFilmski centar Crne Gore je, u saradnji sa MEDIA Deskovima iz Hrvatske, Austrije i Grčke, kao i sa Festivalom mediteranskog filma Split, organizovao je radionicu pod nazivom „Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?“. Završni Pitching forum održan je 18. juna u Kinoteci Zlatna vrata.

Za učešće su bili odabrani projekti iz Crne Gore, Austrije, Hrvatske i Grčke. Crnogorski predstavnici su bili reditel i scenarista Zvonimir Grujić i producent Miljan Vučelić, sa filmskim projektom “U jeku sezone“.

Filmsko ljetnje druženje u Splitu, organizuje se po 16. put, a u sedam različitih programa prikazano je 78 filmova iz 26 zemalja, i to u Ljetnom kinu Bačvice, na Tvrđavi Gripe, kinoteci Zlatna vrata i na platou Doma mladih.

Radionica koja je realizovana u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, filmskim profesionalcima je pružila smjernice i odgovore na pitanja o najboljim načinima pripreme i prezentacije projekata pred stručnom javnosti – producentima, distributerima, agentima prodaje, ali i široj javnosti – publici.

 

 

Za realizaciju radionice bila je zadužena iskusna i renomirana njemačka filmska producentkinja Roshanak Behesht Nedjad. Behesht Nedjad je članica Evropske i Njemačke filmske akademije, te mentorka najpoznatijeg evropskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Za najbolji projekat odabran je “Fleka”, rediteljke i scenaristkinje Sare Alavanić i producentkinje Lucije Perić, o čemu je odlučivao tročlani žiri u sastavu: Roshanak Behesht Nedjad (In Good Company), Christina Pelekani (Endorphin Film Sales) i Martina Petrović (MEDIA Desk Hrvatske). Firma „Uje“ obezbijedila je novčanu nagradu u iznosu od 1,500 eura za najbolji pitching.

 

Zvonimir Grujić i Miljan Vučelić