U nedjelju, 27. marta, u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, organizovani su masterklas i radionica poznatog skript doktora i scenariste iz Velike Britanije, Fila Parkera.

Polaznici su na masterklasu bili u prilici da se bliže upoznaju sa žanrovskim specifičnostima i postavkama u fazi razvoja jednog filmskog projekta. Bilo je riječi o strukturi, tematskim odrednicama, različitim perspektivama i tumačenjima (autorskim, distributerskim), načinima na koje žanr funkcioniše, odnosu publike prema istom, te primarnim i sekundarnim elementima svakog žanra ponaosob.

 

 

Pod mentorstvom Fila Parkera, pet selektovanih timova bilo je u prilici da kroz zajednički rad prođe detaljnije kroz svoje projektne ideje, te kroz diskusiju i analizu savjetnika za scenarije dobije drugačiji uvid u iste.

“Sesije Filmskog centra o žanrovima i pojedinačnim projektima bile su divne za vođenje, sa zaista angažovanim učesnicima i nekim izazovnim idejama. Žanr je pogrešno shvaćen termin u mnogim filmskim krugovima, tako da je razvoj novog razumijevanja u ovoj grupi tokom sesija bio zaista ohrabrujući. To je posebno bio slučaj jer su se projekti o kojima se razgovaralo kretali od kratkih animacija, preko igranih filmova, pa do dokumentarnih”, izjavio je Parker.

Fil Parker jedan je od vodećih evropskih konsultanata za razvoj scenarija i projekta. Radio je sa C4, BBC i Aardman animacijom u Velikoj Britaniji, Medianboard-om u Njemačkoj, CEE Animation programom, kao i nekoliko evropskih nezavisnih kompanija. Osnivač je jednog od najuspješnijih kurseva za scenariste u Velikoj Britaniji, čiji su polaznici dobitnici nekoliko nagrada, među kojima su BAFTA, Zlatna palma, te koji su bili nominovani za nagradu Oskar.