Kratkometražni igrani film “Orlovsko gnijezdo” crnogorskog reditelja Milije Šćepanovića, za koji je scenario napisao Ratko Radunović, a koji je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursima za produkciju i filmove u proizvodnji, nakon svjetske premijere u Turskoj (Adana International Film Festival) uvršten je u zvanične selekcije još tri međunarodna festivala – “Balkan Beyond Borders”, “IFF Message to Men” i “Filmski Front”.

“Balkans Beyond Borders” je godišnji tematski festival kratkometražnog filma koji se svake godine održava u drugom evropskom gradu sa posebnim fokusom na Jugoistočnu Evropu, čime se povećava regionalni uticaj na promociju balkanske kulture i evropskih vrijednosti. Ove godine će biti održan u Bitolju, od 19. do 22. oktobra.

IFF “Message to Men” je internacionalni filmski festival koji se održava u Sankt Petersburgu od 21. do 29. oktobra, a “Filmski Front“, međunarodni festival kratkometražnog filma, ove godine će se održati od 27. dp 30. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada.

 

 

,,Orlovsko gnijezdo” je kratkometražni igrani film čija se radnja odvija u jednom danu – tokom dvadeset i četiri časa. To je priča o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije, “milenijalaca” koji će svojevrsnu ozloglašenost, između ostalog, zaraditi zahvaljujući pretjeranoj zavisnosti od moderne tehnologije i ,,brzog načina života”. Određeni kontrast ovoj tvrdnji pojačava činjenica da se ovaj kratki film dešava 1999. godine, i to još u Podgorici, kada digitalna tehnologija kakvu danas poznajemo, ne samo što nije postojala, nego se pomenuto razdoblje i dalje oslanjalo na zamirućoj VHS tehnologiji koju najnovije podgoričke generacije mladih na neki način teško da uopšte i mogu da zamisle.
Uloge tumače: Petar Kažić, Plamen Brnović, Ana Vučković, Jelena Gavrilović, Srđan Grahovac, Slaviša Grubiša.

Montažu filma potpisuje Nataša Pantić, muziku je radio Enes Tahitrović, direktor fotografije je Dragan Vildović. Scenografiju potpisuje Stanislav Nikičević, a kostim Lina Leković.

Majstor tona je bio Aleksandar Brajović, a muziku za film je radio Igor Lazić Niggor.