Osmo izdanje Seanema Film Festivala održaće se od 14-17. septembra, sa fokusom na važnost podrške mladim talentima i koprodukcijama, a kao novina festivala biće saradnja privatnog, javnog i civilnog sektora. Tokom četiri dana biće prikazano 14 dugometražnih i kratkometražnih filmova u okviru takmičarskog i vantakmičarskog programa, kao i edukativni program za mlade filmske stvaraoce iz regiona Zapadnog Balkana (Balkan X Visegrad Short Film Network).

 

Svečano otvaranje festivala organizuje se večeras u Centru za kulturu Ulcinj u 20 časova, nakon čega će biti upriličena projekcija dugometražnog igranog filma, reditelja Senada Šahmanovića i producenta Veliše Popovića „Sirin“, dok će 15. septembra u okviru takmičarskog dijela programa biti prikazan filmovi „Neka cvjeta rosno cvijeće“ reditelja Ivana Bakrača, u produkciji kompanije Quadrifolium Films i „Crna dama“rediteljke Gane Čomagić, u produkciji kompanije Evil Ideas. Treće večeri će, u okviru takmičarskog dijela programa u selekciji kratkometražnih igranih filmova, biti prikazano ostvarenje rediteljke Anje Jovanović i produkcijske kompanije Videa Production – „Sve je išlo sigurnim tokom“. Ova četiri filma su na konkursima za sufinansiranje podržana od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

Osim navedenih, posjetioci će u sklopu festivala biti u prilici da pogledaju i filmska ostvarenja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

 

Seanema festival osmislila je i inicirala grupa mladih stvaraoca iz Ulcinja, sa ciljem da probudi i uputi svoju zajednicu o aktuelnim društvenim problemima i udahne joj snagu i inspiraciju da se uhvati u koštac sa izazovima društva u kojem žive, koristeći umjetnost i djela kinematografije kao sredstvo nadahnuća.