Filmski projekat „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma i srpskog koproducenta Non-Aligned Films, podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija.

 

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje vladara“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom.

 

Komisija je radila u sljedećem sastavu: Nikola Ljuca, reditelj, Ivan Ikić, reditelj, Miroslav Terzić, reditelj, Zoran Janković, producent i Mirko Beoković, generalni sekretar AFUN-a.

 

U obrazloženju Komisije se navodi: „Inspirisan Mediteranom, njegovom geografijom, klimom a pre svega istorijom dugog trajanja, Otapanje vladara nas vodi u devetnaesti vek kakav na filmu retko viđamo, bez potreba da se duh prošlih vremena samo rekonstruiše već da se napravi direktan dijalog sa prošlošću kao sastavnim delom naše sadašnjosti. Film je inspirisan istorijskim ličnostima i događajima koji su poslužili početno polazište za oblikovanje fikcije o crnogorskom vladaru u kome se sukobljavaju pesnička usamljenost i surove prilike života jednog geografskog prostora. Otapanje vladara se direktno nastavlja na tradiciju istorijskih filmova Pazolinija i Roselinija kao i na rane filmove Živka Nikolića koji su istraživali odnos mentaliteta i surovog pejzaža na junake i njihove postupke. Obzirom da su prethodna dva filma Ivana Salatića bila prikazana u okviru filmskog festivala u Veneciji, komisija smatra da se radi o filmu koji će imati veoma uspešan festivalski život i da je pred nama film koji će nesumnjivo imati široku međunarodnu recepciju. Takođe, na projektu učestvuje veliki broj autora i saradnika iz naše zemlje, što je još jedan dodatni argument da ga Komisija podrži.“

 

Projekat „Otapanje vladara“ Ivana Salatića podržan je iznosom od oko 43.000 eura.

 

Ovo je drugi Salatićev dugometražni igrani film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursu Filmskog centra Crne Gore.

 

Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica.