Filmski projekat „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma i hrvatskog koproducenta Dinaridi Film, podržan je na konkursu Hrvatskog audiovizuelnog centra u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje vladara“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom.

Na Javni poziv HAVC-a za manjinske koprodukcije pristigle su 34 prijave, a razmatrano je 33 projekata, od čega je za sufinansiranje predloženo njih osam, u ukupnom iznosu od 2.633.000 kuna.

 

U obrazloženju Komisije se navodi: „Otapanje vladara drugi je dugometražni igrani film crnogorskog redatelja Ivana Salatića čiji je dugometražni igrani debitantski film Ti imaš noć premijerno prikazan u programu Settimana della Critica – Venice International Film Festivala.

U Otapanju vladara Ivan Salatić inspiriran crnogorskim vladarom Petrom Petrovićem Njegošem, stvara lik izmišljenog vladara Morlaka. Morlak je sklon umjetnosti, poeziji, inspirira se ljepotom života, nježnim ružama, mirisom kiše u okolnostima brutalnog plemenskog crnogorskog društva devetnaestog stoljeća u kojem dominiraju stalni ratovi s muslimanima, a brutalni napadi i odsijecanja glava suparnicima su najobičnija svakodnevica. Baveći se unutrašnjim svijetom svojih likova, emotivnim stanjima, strahovima i strastima ta daleka prošlost postaje razumljiva, bliska, uvjerljiva – ljudi su isti, vremena se mijenjaju. Salatićev alternativni kut gledanja na povijest, ne zazire niti od empatije niti od humora, ali možda najvažnije, u društvima u kojima se povijest i suvremenost u tolikoj mjeri isprepliću, potiče na to da se zapitamo na čemu se temelje naša znanja o povijesnim likovima, na čemu se temelji taj nacionalni identitet kojim smo kao društvo toliko opterećeni.

Projekt je planiran kao koprodukcija između Crne Gore, Srbije, Italije i Hrvatske. Glavni producent je crnogorski Meander film, hrvatski koproducent Dinaridi film, a producentica Tena Gojić.“

 

Projekat „Otapanje vladara“ Ivana Salatića podržan je iznosom od oko 57.000 eura.

 

Ovo je drugi Salatićev dugometražni igrani film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursu Filmskog centra Crne Gore.

 

Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica.