Filmski projekat „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, nagrađen je na ovogodišnjem FeatureLab-u u okviru Torino Film Lab programa.

Na 13. izdanju TFL Meeting Event-a, koje je održan online, deset projekata sa programa FeatureLab takmičilo se za TLF nagrade, od kojih četiri glavne pokriva grant ukupne vrijednosti od 180.000 eura.

Međunarodni žiri u sastavu: Yohann Comte (Charades), Eve Gabereau (Modern Films), Mike Goodridge (Good Chaos), Annemarie Jacir (Philistine Films) i Joana Vicente (Toronto International Film Festival), donio je odluku da in-kind nagradu u vrijednosti od 10.000 eura dodijeli projektu „Otapanje vladara“ reditelja Ivana Salatića. Nagrada se odnosi na postprodukciju slike (Filmmore) i zvuka (Posta), a uključuje i stipendiju za učešće na APostLab 2021 radionici za postprodukciju.

„Otapanje vladara“ je drugi Salatićev dugometražni film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursku Filmskog centra Crne Gore.

 

Ivan Salatić

Ivan Salatić

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje vladara“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom. Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica.

 

Program FeatureLab fokusirao se na obuku kreativnih timova koje čine scenaristi, reditelji i producenti iz cijelog svijeta u radu na njihovim debitantskim ili drugim po redu projektima igranih filmova u naprednoj fazi razvoja.

Detaljnije o nagrađenima možete pročitati ovdje.