Crnogorska većinska koprodukcija „Otapanje vladara“ / „Melting of the Ruler“ reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, podržana je od strane fonda Eurimaž iznosom od 170.000 eura.

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje vladara“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom.

Ovo je drugi Salatićev dugometražni igrani film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursu Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Ministarstva kulture Italije.

Producenti projekta ispred crnogorske kompanije Meander Film su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica. Italijanski koproducent je Ines Vasiljević (Nightswim), a srpski koproducenti, ispred kompanije Non-Aligned Films su Stefan Ivančić, Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, dok je hrvatski koproducent Tena Gojić ispred Dinaridi Filma.

Eurimaž je ovog puta, uz Salatićev film “Otapanje vladara”, podržao još 23 evropske koprodukcije. Detaljnije možete pročitati ovdje.

Sinopsis filma “Otapanje vladara”

Jovo je mlad i hoće da se dokaže kao junak iako to ne priliči njegovom osjetljivom karakteru. Jednog dana on naiđe na ranjenog Turčina. Jovo odluči da ga ubije, uzme glavu kao trofej i pokloni gospodaru brda, Morlaku. Morlak je zauzet čitanjem poezije kada Jovo pokuca na njegova vrata. Jovov poklon mu bude odbojan, te ga izbaci iz svojih odaja. Jovova savjest se javlja sa svitanjem dok on bježi kući. Odbačen od svog gospodara, on shvata kakav je užasan čin napravio.

Mara želi da ode iz sela. Luka je trgovac žabama. Mara i Luka su u ljubavi, ali kada Luka treba da napusti selo sa Marom, ona shvata da on nema namjeru da je povede. Mara se budi u svom krevetu i prepričava san koji je imala o žabama koje zaposjedaju selo. Seljani slušaju riječi mlade Mare i tumače ih kao predskazanje. Seljani uhvate Luku i ostave ga sa žabama nadomak sela. Kada Mari postane jasna apsurdnost situacije, ona prevrne korpe sa žabama koje uđu u selo.

Morlak je bolestan i putuje na jug da se liječi. Đuko je njegov najodaniji pratilac na tom putu. Međutim, Đuko se plaši strane zemlje i pati od nostalgije, dok se Morlak na izdisaju predaje ljepoti juga. Đuko počinje da mašta o tome kako da ukloni Ljuba, nezvanog gosta, čija je pojava odgodila povratak kući. Nakon neuspjelih pokušaja da se otarasi Ljuba, Đuko dođe do bitnog
diplomatskog pisma, za koje sazna da ga je i sam Morlak krio kako ne bi morali da se vrate kući. Ljubo ih napušta. Po povratku Morlak umire pod misterioznim okolnostima.