Sarajevo Film Festival i ove godine poziva talentovane filmadžije i filmske kritičare iz regiona da se prijave za Talents Sarajevo, program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva sa nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka.

Od 15. do 20. augusta ove godine, pod tematskim naslovom „New Beginnings“, Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza: Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.

Trenutna kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaraoci ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i saradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije. Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod naslovom „New Beginnings“.

Filmski festivali su mjesta susretanja, uvezivanja i druženja filmskih stvaralaca, te se nadamo da će okolnosti dozvoliti da se izabrani učesnici programa Talents Sarajevo i neposredno upoznaju i sarađuju u Sarajevu. Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, Talents Sarajevo će svoje aktivnosti prilagoditi okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u najvažnije mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. I u kriznim okolnostima, Talents Sarajevo će pružiti bezrezervnu podršku regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu, kroz niz master-classova, laboratorija za razvoj filmskih projekata, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Prijavi možete pristupiti ovdje. Rok za prijave je 17. maj 2020. godine.

Detaljnije na zvaničnoj internet stranici Sarajevo Film Festivala.